{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH uskoro će biti otvorena Banka tkiva

S
8.7.2009. u 19:59
0
4
U BiH uskoro će biti otvorena Banka tkiva
0
U BiH uskoro će biti otvorena Banka tkiva
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, uvažavajući primjedbe i prijedloge iz parlamentarne rasprave o Nacrtu, utvrdila Prijedlog zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.
Zakon se temelji na osnovnom ljudskom pravu na život i uvažava presađivanje organa kao općeprihvaćen medicinski, etički, psihički, ekonomski i društveno opravdan način liječenja.

Svrha ovog zakona je omogućiti poduzimanje daljnjih potrebnih mjera za povećanje broja transplantacija i poboljšanje uvjeta za provedbu ovih humanih zdravstvenih zahvata, kao i precizno definirati ove postupke kako ne bi došlo do zloupotrebe i kršenja prava osoba koje u njima sudjeluju.

Pored osnovnih odredaba, kojima je utvrđeno da se zakon ne primjenjuju na organe i tkiva za reprodukciju, organe i tkiva zametaka ili fetusa, te na krv i krvne pripravke, Prijedlog zakona sadrži i poglavlja koja se odnose na uzimanje organa i tkiva od živog davaoca, od umrle osobe, sistem uzimanja i presađivanja organa i tkiva u svrhu liječenja, preuzimanje, odnosno izuzimanje tkiva, nadzor, kaznene odredbe i prijelazne i završne odredbe.

Svim državljanima BiH sa stalnim prebivalištem u FBiH, a koji imaju status zdravstvenog osiguranika, ovim je zakonom garantirana jednaka mogućnost uključivanja na popis onih koji čekaju transplantaciju. Pri tome su kandidati za presađivanje organa ili tkiva u svrhu liječenja bolesnici s oštećenjem organa ili tkiva koje nije moguće liječiti drugim načinom, odnosno kod kojih je zbog oštećenja smanjen kvalitet života.

Prijedlog zakona omogućava uzimanje organa i tkiva s umrle osobe, samo ako se darovalac za života nije tome protivio, o čemu će se voditi poseban registar takvih osoba. Do njegovog uspostavljanja, pored izričitog neprotivljenja darovaoca još za života, neophodan je pismeni pristanak bračnog/izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja ili punoljetnog brata i sestre umrle osobe.

Pri tome, obaveza je federalnog ministra zdravstva da posebnim propisom utvrdi sadržaj obrasca, način i postupak njegovog dostavljanja, način vođenja evidencije, te postupak opoziva izjave o nedarovanju organa i tkiva iz ovog zakona. Ova rješenja u Prijedlogu zakona usklađena su sa raspravom vođenom o ovom pitanju u Parlamentu FBiH.

Radi što bolje provedbe odredaba ovog zakona, bit će uspostavljeni Banka tkiva i Centar za transplantacijsku medicinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: