BiH
0

U BiH uhapšeno pet osoba osumnjičenih za terorizam

Sarajevo-x.com
Foto: FUP
Foto: FUP
Tokom četvrtka službenici Federalne uprave policije su, u suradnji s MUP-om Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, na prostoru ovih kantona slobode lišili pet osoba: R.R, M.M., A.H. i E.V. iz Sarajeva te M.F. iz Bugojna zbog postojanja osnova sumnje da su kao organizirana grupa pripremali kazneno djelo terorizma.

Naime, provodeći višemjesečnu istragu, u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i Tužiteljstvom BiH, došlo se do osnova sumnje da su se navedene osobe organizirale u grupu koja ima za cilj nanošenje štete na prostoru Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Po nalogu Suda BiH tokom jučerašnjeg dana na prostoru Bugojna i Sarajeva izvršen je pretres ukupno šest lokacija na kojima su službenici policije pronašli veću količinu naoružanja i vojne opreme, protutenkovske mine, laserski uređaj za brzo pucanje i gađanje, veću količinu elektronske opreme, eksplozivnu napravu - mina iznenađenja, topografske karte, skice i priručnike za pravljenje eksplozivnih naprava te druge predmete koji se mogu koristiti za izvršenje kaznenog djela terorizma.

Uhapšene osobe su tokom dana predate Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje, a Federalna uprava policije nastavlja s daljnjom istragom na ovom predmetu.