{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH udvostručen broj HIV pozitivnih osoba

F
21.8.2013. u 15:32
16
30
U BiH udvostručen broj HIV pozitivnih osoba
16
U BiH udvostručen broj HIV pozitivnih osoba
U posljednje dvije godine u BiH je udvostručen broj novoregistriranih osoba s HIV infekcijom u odnosu na proteklih 15 godina, dok je 40.000 ljudi oboljelo od hepatitisa C. Zbog toga se apelira na češće testiranje građana na hepatitise B i C i HIV, a posebno osoba koje pripadaju MSN populaciji (homoseksualci i biseksualci).
Od trenutno 45 registriranih HIV slučajeva u Sarajevu, samo 15 pripada heteroseksualnoj populaciji, što znači da se u BiH mijenja način transmisije HIV-a.

Ovo su danas na pres-konferenciji povodom završetka kampanje „Ne dozvoli da bude prekasno. Testiraj se!“ istakle prim. dr. Vesna Hadžiosmanović (Klinika za infektivne bolesti KCUS) i prof. dr. Zora Vukobrat- Bijedić, specijalista gastroenterolog i šefica Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS.

Zahvaljujući farmaceutskoj firmi Roch u BiH, koja je u saradnji sa Sarajevo film festivalom organizirala kampanju, u protekla tri dana na Festivalskom trgu je 80 građana obavilo testiranje na hepatitis B i C i HIV.

"Rezultati testiranja pokazali su da niko od ovih osoba, dobi između 24 i 40 godina, nije zaražen hepatitisom B i C i HIV", potvrdio je specijalista infektolog Refet Gojak (Klinika za infektivne bolesti KCUS).

Među spolnoprenosivim bolestima, naglašava prim.dr. Vesna Hadžiosmanović, opet je aktivan sifilis, koji se veoma često javlja kao koinfekcija s HIV-om.

"Ove epidemije ima također i u regionu, pogotovo u Hrvatskoj i Srbiji. Samo jedna spolnoprenosiva bolest koja naruši sluznicu spolnih organa ili usne duplje zapravo širom otvara vrata i za sve ostale spolnoprenosive bolesti", kazala je Hadžiosmanović.

Skrenula je posebno pažnju trudnicama, jer su smatra veoma malo informirane o potrebi da se testiranju na B i C i HIV. Hepatitisi B i C izazivaju hroničnu upalu jetre, čija funkcija s vremenom postaje sve manja i manja.

"Pri tome je izuzteno važna prevencija. Imamo pacijente koji su na početku liječenja sami sebi kupovali Interferon i koji su negativni već punih godina i smatramo ih izliječenim", navodi prof. dr. Zora Vukobrat – Bijedić, specijalista gastroenterolog. Mladima je savjetovala da posebno budu oprezni pri stavljanju pirsinga i tetovaža, što je jedan od načina kako se mogu prenijeti ovi virusi.

"Briga o zdravlju, prevencija i screening nešto je o čemu bi svaki čovjek trebao voditi računa", kazao je Adnan Filipović, generalni direktor Roche u BiH.

Sarajevo film festival, kako kaže Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, izuzetno cijeni društveno odgovorne kompanije, tako da "saradnja s Rochom i Filipovićem, to jest njegova želja da radimo na ovakav način, predstavlja pravo rješenje prevazilaženja problema kojim je bila namijenjena trodnevna kampanja „Ne dozvoli da bude prekasno. Testiraj se!“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: