BiH
16

U BiH udvostručen broj HIV pozitivnih osoba

FENA
U posljednje dvije godine u BiH je udvostručen broj novoregistriranih osoba s HIV infekcijom u odnosu na proteklih 15 godina, dok je 40.000 ljudi oboljelo od hepatitisa C. Zbog toga se apelira na češće testiranje građana na hepatitise B i C i HIV, a posebno osoba koje pripadaju MSN populaciji (homoseksualci i biseksualci).

Od trenutno 45 registriranih HIV slučajeva u Sarajevu, samo 15 pripada heteroseksualnoj populaciji, što znači da se u BiH mijenja način transmisije HIV-a.

Ovo su danas na pres-konferenciji povodom završetka kampanje „Ne dozvoli da bude prekasno. Testiraj se!“ istakle prim. dr. Vesna Hadžiosmanović (Klinika za infektivne bolesti KCUS) i prof. dr. Zora Vukobrat- Bijedić, specijalista gastroenterolog i šefica Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS.

Zahvaljujući farmaceutskoj firmi Roch u BiH, koja je u saradnji sa Sarajevo film festivalom organizirala kampanju, u protekla tri dana na Festivalskom trgu je 80 građana obavilo testiranje na hepatitis B i C i HIV.

"Rezultati testiranja pokazali su da niko od ovih osoba, dobi između 24 i 40 godina, nije zaražen hepatitisom B i C i HIV", potvrdio je specijalista infektolog Refet Gojak (Klinika za infektivne bolesti KCUS).

Među spolnoprenosivim bolestima, naglašava prim.dr. Vesna Hadžiosmanović, opet je aktivan sifilis, koji se veoma često javlja kao koinfekcija s HIV-om.

"Ove epidemije ima također i u regionu, pogotovo u Hrvatskoj i Srbiji. Samo jedna spolnoprenosiva bolest koja naruši sluznicu spolnih organa ili usne duplje zapravo širom otvara vrata i za sve ostale spolnoprenosive bolesti", kazala je Hadžiosmanović.

Skrenula je posebno pažnju trudnicama, jer su smatra veoma malo informirane o potrebi da se testiranju na B i C i HIV. Hepatitisi B i C izazivaju hroničnu upalu jetre, čija funkcija s vremenom postaje sve manja i manja.

"Pri tome je izuzteno važna prevencija. Imamo pacijente koji su na početku liječenja sami sebi kupovali Interferon i koji su negativni već punih godina i smatramo ih izliječenim", navodi prof. dr. Zora Vukobrat – Bijedić, specijalista gastroenterolog. Mladima je savjetovala da posebno budu oprezni pri stavljanju pirsinga i tetovaža, što je jedan od načina kako se mogu prenijeti ovi virusi.

"Briga o zdravlju, prevencija i screening nešto je o čemu bi svaki čovjek trebao voditi računa", kazao je Adnan Filipović, generalni direktor Roche u BiH.

Sarajevo film festival, kako kaže Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, izuzetno cijeni društveno odgovorne kompanije, tako da "saradnja s Rochom i Filipovićem, to jest njegova želja da radimo na ovakav način, predstavlja pravo rješenje prevazilaženja problema kojim je bila namijenjena trodnevna kampanja „Ne dozvoli da bude prekasno. Testiraj se!“.

HIV