{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja

F
12.11.2015. u 18:59
6
24
U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja
6
U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici upoznalo se s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – august 2015. godine, u kojoj se naglašava rast svih ekonomskih pokazatelja u BiH.
Nastavljen je pozitivni trend rasta u industriji, pa je u augustu došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Najznačajniji doprinos ukupnom rastu industrije ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja je većim dijelom izvozno orijentirana i u kojoj proizvodnja bilježi rast od 10,5 posto u odnosu na august 2014. godine.

Vanjskotrgovinski deficit roba u augustu ove godine vrednosno je smanjen za 9,1 posto u odnosu na period juli-avgust 2014. Smanjenje deficita je rezultat izvoznog rasta od 6,5 posto s jedne te godišnjeg smanjenja uvoza od 1,1 posto s druge strane.

Blagi rast PDV prihoda prema poreskim prijavama, te snažan realni rast prometa maloprodaje od 8 posto na godišnjem nivou ukazuju na rast finalne potrošnje.

Broj zaposlenih u BiH u julu ove godine iznosio je 714 hiljada, što predstavlja porast od 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast depozita od 5,2 posto nastavljen je u augustu 2015. godine, tako da su ukupni depoziti dostigli 16 milijardi KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: