|

U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja

U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja
6
F
FENA
12.11.2015. u 18:59
24
komentara
6

dijeljenja
U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici upoznalo se s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – august 2015. godine, u kojoj se naglašava rast svih ekonomskih pokazatelja u BiH.
Nastavljen je pozitivni trend rasta u industriji, pa je u augustu došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Najznačajniji doprinos ukupnom rastu industrije ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja je većim dijelom izvozno orijentirana i u kojoj proizvodnja bilježi rast od 10,5 posto u odnosu na august 2014. godine.

Vanjskotrgovinski deficit roba u augustu ove godine vrednosno je smanjen za 9,1 posto u odnosu na period juli-avgust 2014. Smanjenje deficita je rezultat izvoznog rasta od 6,5 posto s jedne te godišnjeg smanjenja uvoza od 1,1 posto s druge strane.

Blagi rast PDV prihoda prema poreskim prijavama, te snažan realni rast prometa maloprodaje od 8 posto na godišnjem nivou ukazuju na rast finalne potrošnje.

Broj zaposlenih u BiH u julu ove godine iznosio je 714 hiljada, što predstavlja porast od 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast depozita od 5,2 posto nastavljen je u augustu 2015. godine, tako da su ukupni depoziti dostigli 16 milijardi KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...