BiH
0

U BIH u 2012. godini registrovano 1.420 oboljelih od tuberkuloze

SRNA
U BiH je 2012. godine registrovano 1.420 oboljelih od tuberkuloze, od kojih se u 119 slučajeva bolest ponovila, podaci su objavljeni u posljednjem godišnjem izvještaju o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije.

U 2012. godini broj novooboljelih na 100.000 stanovnika bio je 49, dok je prevalenca iznosila 79. Laboratorijski je potvrđeno sedam slučajeva oboljelih od tuberkuloze otporne na više lijekova, koja predstavlja sve veći problem za kontrolu ove bolesti u mnogim zemljama.

U svijetu se danas obilježava Dan borbe protiv tuberkuloze, u čast otkrića Kohovog bacila, uzročnika tuberkuloze, podsjeća se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iako je od otkrića Kohovog bacila prošlo više od 120 godina, i pored značajnog napretka u dijagnostici i liječenju tuberkuloze, ova zarazna bolest još je aktuelan globalni zdravstveni problem i najčešće se javlja u obliku tuberkuloze pluća.

U svijetu godišnje od tuberkuloze oboli devet miliona ljudi, a tri miliona ne dobije potrebnu njegu, navodi se u okviru ovogodišnje kampanje Partnerstva "Zaustavimo tuberkulozu".

Zbog toga je moto ove kampanje otkrivanje, liječenje i njega oboljelih od tuberkuloze koji nisu obuhvaćeni programom zbog stigme, nedostupnosti usluga sistema zdravstva, nedovoljno razvijene javne svijesti o tuberkulozi i drugih razloga.

Liječenje i njega oboljelih od tuberkuloze u BiH organizovani su kroz zdravstvene ustanove i institucije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalnog Ministarstva zdravstva i Odjeljenja za zdravstvo i druge usluge Brčko distrikta.

Aktivnosti s ciljem pravovremenog otkrivanja, dijagnostike i liječenja tuberkuloze u BiH provode se u skladu sa programima za kontrolu tuberkuloze koje su donijele Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH.

U narednom periodu, radi bolje kontrole ove bolesti, intenzivnije će se provoditi aktivnosti na unapređenju pojedinih komponenti programa tuberkuloze: prevencija širenja tuberkuloze kroz aktivno traganje za oboljelim od tuberkuloze među rizičnim i teško dostupnim populacijskim grupama, u saradnji sa organizacijama iz nevladinog sektora, kontrola infekcije u zdravstvenim ustanovama, nabavka i upravljanje lijekovima za tuberkulozu, te prijavljivanje i evidencija oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija priprema sveobuhvatni strateški okvir za prevenciju, njegu oboljelih i kontrolu tuberkuloze.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalno Ministarstvo zdravstva i Odjeljenje za zdravstvo i druge usluge Brčko distrikta nastaviće koordinisano raditi na pitanjima unapređenja kontrole tuberkuloze u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.