Potpisani donatorski ugovori
0

U BiH smještaj za više od 500 Roma

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisao je danas u Sarajevu zajednički sporazum i pojedinačne ugovore s predstavnicima osam općina, Brčko Distrikta i Hilswerk Austrija koji su ispunili uvjete iz javnog poziva u vezi sa stambenim zbrinjavanjem Roma.

Kako je ministar Halilović rekao nakon svečanog potpisivanja, ukupna osigurana sredstva namijenjena za projekt stambenog zbrinjavanja Roma iznose 2.175.800 KM, od čega je u budžetu BiH osigurano 1.863.000, a u budžetu FBiH 312.000 KM. Potpisnici ugovora su, također, dijelom i finansijeri projekata.

Od ovog iznosa planirana je izgradnja ili rekonstrukcija 103 stambene jedinice na području cijele BiH, čime će smještaj naći više od 500 Roma. Prve stambene jedinice mogle bi biti završene krajem naredne godine.

Osim ovoga, naveo je Halilović, Švedska agencija za razvoj (SIDA) osigurala je više od dva miliona KM za stambeno zbrinjavanje Roma, a u budžetu institucija BiH za narednu godinu planirano je tri miliona KM za pomoć romskoj populaciji.

Ministar Halilović je, također, najavio da će uskoro početi proces registracije Roma, uz pomoć romskih nevladinih organizacija da bi se radilo na najtransparentniji i najispravniji način.