{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH sljedeće sedmice udari vjetra do 100 km/h, civilna zaštita poziva građane na spremnost

7.12.2017. u 16:20
88
79
U BiH sljedeće sedmice udari vjetra do 100 km/h, civilna zaštita poziva građane na spremnost
88
U BiH sljedeće sedmice udari vjetra do 100 km/h, civilna zaštita poziva građane na spremnost
Foto: Pixabay
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje zbog jakog olujnog vjetra sa izglednim orkanskim udarima od 100 kilometara na sat, a koji je najavljen za period 11. i 12. decembra.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Upozorenje je izdato za cijelu Bosnu i Hercegovinu u vremenu od 8 sati 11. decembra do 15. sati 12. decembra. Prosječna brzina vjetra južnog smjera između 40 i 60 km/h, sa udarima od 90 do 110 km/h.

Također, prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka.

S tim u vezi, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima u za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra.

"Sva pravna i fizička lica obavezna su da ODMAH preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno- tehničkih sredstava. Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete", stoji u saopćenju.

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

Također, posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reaguju na najavljene sniježne padavine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: