Safet Halilović
0

"U BiH se želi vratiti oko 150.000 ljudi"

SRNA
Safet Halilović (Foto: SRNA)
Safet Halilović (Foto: SRNA)
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović u razgovoru sa ambasadorom Danske u BiH Kristen Rosenvold Gilan istakao je da je za resorno ministarstvo najteže pitanje povratka izbjeglica i raseljenih lica, jer je obaveza države da obezbijedi povratak svima koji to žele, a takvih je trenutno oko 150.000.

Halilović je precizirao da je, prema Programu povratka 2009 - 2014. godine, godišnje potrebno obezbijediti oko 200 miliona KM.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o statusu građana BiH u dijaspori, posebno o položaju više od 20.000 građana BiH koji borave u Danskoj.

Gilanova je istakla da je većina građana BiH integrisana u dansko društvo, ali je naglasila da poseban izazov predstavljaju izbjeglice koje spadaju u stariju populaciju i sve više osjećaju da su marginalizovani u društvu u zemlji u kojoj žive, a nisu donijeli konačnu odluku da li da se vrate u svoju zemlju. 

S tim u vezi, Gilanova je Haliloviću uručila brošuru "Integracija u Danskoj ili povratak u domovinu" koju je sačinio Danski savjet za izbjeglice, a odnosi se na istraživanje o procesu donošenja odluke o povratku teško traumatizovanih izbjeglica iz BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o položaju manjina u BiH, posebno Roma, kao najbrojnije nacionalne manjine među 17 manjina priznatih u BiH.

Halilović je rekao da su 2009. godine realizovani projekti pomoći Romima u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, kao i evidentiranje ove nacionalne manjine, vrijedni tri miliona KM.
On je naglasio da su i za 2010. godinu u budžetu Ministarstva obezbijeđena tri miliona KM kako bi bila nastavljena realizacija projekata iz akcionih planova za pomoć Romima u BiH.