{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se vratilo milion i osam hiljada izbjeglica

N
20.6.2005. u 18:49
0
0
U BiH se vratilo milion i osam hiljada izbjeglica
0
U BiH se vratilo milion i osam hiljada izbjeglica
Prema podacima Visoke komisije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), u Bosnu i Hercegovinu se vratilo 1,008.000 izbjeglica, a ima ih još 186.000 koji čekaju povratak u svoje domove, saopšteno je danas povodom Međunarodnog dana izbjeglica.
U BiH ima i oko 12.000 izbjeglica, uglavnom iz susjednih zemalja - Hrvatske i Srbije i Crne Gore, odnosno s Kosova.

U proteklom ratu, više od polovine stanovnika BiH bilo je raseljeno, a 10 godina od završetka rata proces povratka nije završen.

U UNHCR smatraju da je proces povrataka uspješan. U bosanskohercegovačkom Savezu prognanih i raseljenih, međutim, ne podržavaju taj stav, jer smatraju da je tek trećina raseljenih trenutno u svojim domovima, dok su ostali samo povratili stanove i imanja.

Oni ukazuju na činjenicu da povratnici teško ostvaraju svoja ljudska prava i da se nije na vrijeme razmišljalo o održivom povratku, odnosno onom u kojem bi se povratniku omogućilo i zaposlenje, odnosno osnovni uslovi za život.

Vlasti u BiH i međunarodna zajednica u ovoj godini planiraju utrošiti oko 200 miliona konvertibilnih maraka u proces povratka, najavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: