Kancelarija za veterinarstvo BiH
0

U BiH se uvozi samo smrznuto meso starosti do šest mjeseci

SRNA
Kancelarija za veterinarstvo BiH odbacila je danas navode pojedinih medija da se u BiH može uvesti meso staro i do 30 godina, uz pojašnjenje da meso za koje je odobren uvoz prema podacima na deklaracijama i veterinarskim sertifikatima nije i ne može biti starije od najviše šest mjeseci.

U saopćenju Kancelarije za veterinarstvo BiH navodi se da veterinarske inspekcije, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, starost uvezenog mesa definišu prema periodu koji protiče od momenta klanja životinja do uvoza klaoničkih proizvoda u BiH.

Iz Kancelarije za veterinastvo ističu da se najveći dio smrznutog mesa uvozi preko graničnih prelaza Gradiška, Doljani i Gorica, dok se na ostalim prelazima registruje sporadičan uvoz ove vrste mesa.

Pored svih redovnih procedura pregleda uvezenih pošiljki graničnih veterinarskih inspektora kontinuirano se obavljaju i interne kontrole rada graničnih veterinarskih inspekcija, provjera dokumentacije koja prati pošiljku i dokumentacije, koju nakon izvršenih kontrolnih mjera, izdaje veterinarski inspektor, navodi se u saopštenju.