{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se svakodnevno krši pravo na rad

F
8.12.2006. u 11:42
0
0
U BiH se svakodnevno krši pravo na rad
0
U BiH se svakodnevno krši pravo na rad
Povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, predsjednica Udruženja nezaposlenih u BiH Irena Javor-Korjenić podsjeća javnost da je u BiH više od pola miliona nezaposlenih građana i da je njima uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad.
Javor-Korjenić, u saopćenju za javnost, upozorava da se velika većina radnosposobnog stanovništva pri traženju posla svakodnevno susreću s pojavama diskriminacije, posebno, na nacionalnoj, vjerskoj i spolnoj osnovi, što dodatno otežava i onako težak položaj tih obespravljenih ljudi.

Drugi veliki problem, kako ističe, jeste korupcija u sferi zapošljavanja, koja je, posebno, zastupljena u državnim institucijama.

- Zbog takvih pojava nezaposleni građani BiH nalaze se u stanju apatije i nezadovoljstva, a to se odražava i na članove njihovih porodica, te ostavlja dubok utjecaj na stanje cijelog bh. društva. Budući da je BiH pozivom u Partnerstvo za mir učinila prvi korak ka ulasku u evroatlantske integracije, pozivamo državne vlasti da njihov drugi korak u tom pravcu bude značajnije poštivanje ljudskih prava svih građana BiH, a posebno brojne populacije koju čine nezaposleni, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: