{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se ponovno probudile snage koje je žele destabilizirati

F
11.3.2009. u 21:55
0
21
U BiH se ponovno probudile snage koje je žele destabilizirati
0
U BiH se ponovno probudile snage koje je žele destabilizirati
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da Hrvatska prati i dijeli zabrinutost za zbivanja u BiH, u kojoj su se, po njegovim riječima, "ponovno probudile snage koje je žele destabilizirati".
Dodao je je da je Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazumam ali i susjedne zemlje, neposredno zainteresirana za pronalaženje odgovarajućeg rješenja, a to je, po njegovu mišljenju, jedinstvena BiH.

"Oduvijek sam isticao da je za trajan mir i stabilnost ovih prostora od najveće važnosti da cijela regija što prije postane dijelom EU-a", naglasio je hrvatski predsjednik.tijekom govora o temi "Hrvatska na pragu Europske unije" koji je u srijedu održao u Institutu Europa Sveučilišta u Zuerichu.

Budući da zemlje regije u nastojanju da se približe euroatlantskim integracijama moraju ispuniti kriterije i usvojiti reforme, Hrvatska, po riječima svog predsjednika može biti model za regiju, koja je voljna pružati podršku i konkretnu pomoć.

Govoreći o tijeku pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Mesić je kazao kako Hrvatska vjeruje u uspješan završetak pregovora, ne samo radi sebe, nego i radi regije, jer bi njezin ulazak u EU bio poruka svima u regiji da se ispunjavanje europskih standarda nagrađuje.

"Mi vjerujemo i želimo da se pregovori što prije nastave i uspješno dovrše u mjesecima koji su pred nama. To ne želimo samo radi sebe, nego i radi regije", rekao je Mesić, napomenuvši kako se proces pristupnih pregovora Hrvatske i EU neposredno odražava na europski proces u regiji.

"Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bio bi poruka svima u regiji da se stvaranje i ispunjavanje europskih standarda honorira", istaknuo je Mesić.

Po riječima hrvatskog predsjednika Hrvatska je jako zainteresirana za ubrzanje procesa euroatlantskih integracija susjednih zemalja jer, kako je rekao, "europeizacija regije donosi dugoročnu stabilnost ovim prostorima, a to je u interesu svih.

Stoga Hrvatska sa svim zemljama uže regije razvija dobrosusjedske odnose, u svim je područjima intenzivirala bilateralnu suradnju, a surađuje i u okviru multilateralnih organizacija, kazao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: