Tražen na tržištu
1.2k

U BiH se na recept prodaje lijek protiv koronavirusa Favipiravir i košta skoro 300 KM

B. R.
Favipiravir u BiH se prodaje uz recept i košta skoro 300 KM (Foto: EPA-EFE)
Favipiravir u BiH se prodaje uz recept i košta skoro 300 KM (Foto: EPA-EFE)
Favipiravir je među lijekovima koji se koriste za liječenje zaraženih koronavirusom. Pojedini tvrde da se pokazao efikasnim za ovu namjenu. Pitali smo da li je dostupan kod nas, koliko košta i kako se prodaje.
Sredinom ovog mjeseca infektolog sarajevske Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" Ednan Drljević je izjavio za naš portal da Kanton Sarajevo planira kupiti ovaj lijek. Kako je kazao, u Turskoj se već koristi za liječenje zaraženih koronavirusom, a do sada se koristio za liječenje gripe.

Direktor Apoteka Sarajevo Nedim Hrelja je ukazao na to da su građani od njih tražili Favipiravir. Osvrnuo se na učinkovitost ovog lijeka i potvrdio nam je da imaju ovaj lijek.

"U posljednjim studijama koje su dostupne i na zadnjem razgovoru na Kriznom štabu iz 12. oktobra je zaključeno da bi bilo dobro da osiguramo određene količine tog antivirotika. Činjenica da je pokazao izvrsne rezultate u ranoj fazi liječenja. Mi smo na temelju mišljenja naših stručnjaka uspjeli nabaviti određenu količinu Favipiravira, ali u malim količinama u odnosu na potrebe Kantona Sarajevo", ukazao je.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravstva KS je najavilo da će nabaviti ovaj lijek. Nada se da će nabavka biti uspješna, ali strahuje zbog jedne mogućnosti.

"Pribojavam se, s obzirom na to da sve zemlje najavljuju lockdown, da će države koje imaju Favipiravir, a to su Japan, Kina i Turska, zaustaviti izvoz navedenog preparata", naglasio je.

Hrelja je potcrtao da ga Apoteke Sarajevo prodaju uz ljekarski recept i preporuku specijaliste. Napomenuo je da je njegova prvobitna namjena liječenje viroza.

Kako je kazao, maloprodajna cijena iznosi 298 KM za cijeli tretman.

"Terapija je jedna kutija po shemi propisivanja. U kutiji se nalazi 40 tableta i to je sasvim dovoljno za pet dana - po preporukama liječenja", istakao je.

Također nam je potvrdio da Favipiravir prodaju i pojedine privatne apoteke.

"Mi smo na istoj adresi istog dobavljača koji je uspio osigurati manje količine. Mi smo se prvi informisali i dobili smo određene količine, ali su dobili i drugi. Nabavka, ako dobavljač brzo reaguje, će biti moguća. Mi smo već odavno ozbiljno ušli u tu priču i tražili smo dobavljače na više adresa. Oni su se javili na našu inicijativu", izjavio je za Klix.ba direktor Apoteka Sarajevo Nedim Hrelja.

Podsjećamo, osim Favipiravira nadležni u Bosni i Hercegovini su najavljivali da postoji mogućnost nabavke Remdisivira. Riječ je o medikamentu za koji također neki tvrde da je učinkovit protiv koronavirusa. Između ostalog, njime se navodno od koronavirusa liječio i američki predsjednik Donald Trump.