{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se krše i prava osuđenika

F
25.9.2009. u 14:01
0
2
U BiH se krše i prava osuđenika
0
U BiH se krše i prava osuđenika
Ombudsmani BiH Jasminka Džumhur i Ljubomir Sandić prezentirali su danas specijalni izvještaj o stanju ljudskih prava više od 150 zatvorenika u 12 zatvora i tri odvojena zatvorska odjeljenja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojem je konstatirano da postoje kršenja prava u pogledu kapaciteta i smještaja, zdravstvene zaštite, sigurnosti, ishrane, higijenskih i drugih uvjeta u tim ustanovama.
Ukazali su i da je zakonodavstvo, koje uređuje izvršenje krivičnih sankcija u BiH, neadekvatno i neusklađeno s međunarodnim standardima, posebno s evropskim zatvorskim pravilima, dok broj žalbi zatvorenika iz BiH u Sudu u Strazburu ukazuje na masovno kršenje prava ove kategorije građana.

Iz tog razloga, istakla je Džumhur, osobe kojima je oduzeta sloboda ne mogu ostvariti određena prava u skladu sa savremenim shvatanjima.

"Time se zanemaruje osnovna svrha izvršenja kazne, a to je da osuđene osobe kroz sistem vaspitnih mjera usvoje društeno prihvatljive vrijednosti radi lakšeg uključivanja u životne tokove na slobodi", precizirala je Džumhur.

U spomenutom izvještaju navedene su i preporuke Ministarstvu pravde BiH, ministarstvima pravde entiteta te upravama ustanova za izvršenje krivičnopravnih sankcija za prevazilašenje problema kršenja prava zatvorenika.

Također se podsjeća i da je ustavna obaveza BiH da osigura primjenu najviših nivoa međunarodno priznatih prava i sloboda ove populacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: