BiH
0

U BiH se još traga za 12.500 nestalih osoba

FENA
Povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović podsjetio je danas kako Bosna i Hercegovina još službeno traga za oko 12.500 osoba, od kojih se između 3.000 i 4.000 nalazi u mrtvačnicama kao neidentificirane osobe, dok je ostalima sudbina nepoznata još od rata.

On je istaknuo i kako se u više od 40 zemalja svijeta traga za nestalima i nasilno odvedenima osobama, uglavnom kao posljedica ratnih sukoba.

U BiH, porodice ne znaju da li su oni za kojima tragaju mrtvi ili živi i ta neizvjesnost uzrokuje neizrecive patnje, otežava pomirenje i ozdravljenje zajednice.

Porodice i rodbina nestalih susreću se sa ekonomskim, socijalnim, pravnim i psihičkim problemima povezanim sa njihovim nestankom.

Halilović navodi da Ministartvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastoji ubrzati proces traženja, ponuditi konkretna zakonska rješanja i pružiti pomoć porodicama nestalih osoba kako bi saznali šta se desilo njihovim sinovima, kćerima, očevima, majkama, djedovima i ostalim rođacima.

"U posljednjih pet godina, kontinuirano podsjećamo sve sudionike u ovom procesu na obavezu da pruže informacije o nestalim i obavezu da se sistematski provjerava svaka lokacija gdje bi nestali mogli biti sahranjeni, kako bi bio utvrđen njihov identitet i sudbina. Proces koji vodi ovo Ministarstvo, u cjelini gledano, snažno je otvorio mnoga teška pitanja", navodi se u poruci.

Formiranjem Instituta za nestale osobe BiH riješeno je pitanje sistemskog uređenja procesa traženja nestalih osoba. Ostalo je veoma važno pitanje rješavanja statusa porodica nestalih osoba i ostalih žrtava rata o kojem je potrebno postići ne samo politički konsenzus, već ponuditi konkretano i cjelovito sistemsko rješenje za prostor cijele BiH.

Halilović je stava kako o agoniji ovih osoba najbolje govori činjenica da se ni nakon više od 11 godina tom procesu ne nazire kraj. Pozivanje na pravdu i ljudska prava osobama koje su postale žrtve ne znači mnogo.

"Nerješavanjem ovog pitanja, BiH će se još dugo vremena suočavati sa problemima pravde i pravičnosti, nepovjerenjem i jačanjem netolerancije između pripadnika različitih nacionalnih skupina. Još jednom apeliramo na sve one koji šute, da progovore istinu o nestalima, da napokon učine taj korak kojim će donijeti mir u tuđe, ali i svoje živote", pozvao je Halilović.

On je apelirao i na sve političke aktere tog procesa da se pronađe rješenje i za preosta pitanja, kao što su Fond za pomoć porodicama nestalih osoba i rješavanje pitanja jednake zaštite svih porodica i pojedinaca, bez obzira na to gdje trenutno žive u BiH.