Poruka iz Sarajeva
17

U BiH se izriču preniske kazne za ratno seksualno nasilje

Piše: L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Sarajevu je danas održana konferencija pod nazivom: Prezentacija izvještaja "Kažnjavanje ratnog seksualnog nasilja-Smjernice za suzbijanje nedosljednosti u odmjeravanju kazni", na kojoj se prisutnima obratila autorica prezentacije publikacija Kyle Delbyck.

Osobe koje su preživjele ratno seksualno nasilje redovno se suočavaju sa značajnim problemima u pristupu pravosudnom sistemu, poručili su učesnici.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Izvještaj se odnosi na primjenu olakšavajućih i otežavajućih okolnosti u predmetima ratnog seksualnog nasilja. Radi se o tome da su kazne niske i nedosljedne, analizirano je oko stotinu predmeta i adresirano je koji su glavni. Ti problemi su ustvari adresirani i u priručniku koji prati ovaj izvještaj kao neka vrsta praktične smjernice", kazala je Delbyck.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Čak i onda kada slučajevi seksualnog zlostavljanja nađu svoj put do sudnice, kazne ostaju niske i nedosljedne. One ni u kom slučaju ne odražavaju dubinu patnji koje su žrtve preživjele, kazali su učesnici.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Jedan od glavnih problema je upravo nedosljedna primjena otežavajućih i olakšavajućih okolnosti pri odmjeravanju kazni, ono što sudovi rade jeste da često pripisuju olakšavajuće okolnosti koje su neznatne odnosno otežavajuće okolnosti koje bi trebale da imaju određenu snagu nisu uključene u proces odmjeravanja kazni", navela je Delbyck.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dodala je kako je posebno problematično što se koriste takozvane osobito olakšavajuće okolnosti, koje služe da bi se smanjila kazna za određena krivična djela, ispod zakonom propisanog minimuma. To sve zajedno rezultira niskim kaznama i prosto narušava pravdu za žrtve.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

“Međunarodni standardi garantuju takozvano pravo na pristup pravde žrtvama seksualnog nasilja u ratu. Međutim, taj pristup pravdi ne podrazumijeva samo da se počinitelji krivično gone i da se oni kazne, nego oni zahtijevaju da ta kazna odgovara težini krivičnog djela koje je počinjeno. Međutim, u praksi se dešava da ta kazna koja se izrekne bude preniska u odnosu na težinu krivičnog djela. Negdje imamo i pozitivne primjere, gdje to dobro funkcioniše, pogotovo na Sudu BiH, ali sve zavisi od sudskog vijeća do sudskog vijeća i zavisi od suda koji postupa. Što znači da postoji problem neujednačene prakse, kada je riječ o odmjeravanju kazne, odnosno primjeni otežavajućih i olakšavajućih okolnostsi, koje su predviđene zakonodavstvom u BiH“, dodala je Adrijana Hanušić - Bećirović, viša pravna savjetnica u nevladinoj organizaciji TRIAL international.

Sutkinja Vrhovnog suda FBiH kazala je kako je odmjeravnaje kazni počiniteljima krivičnih djela veoma zahtjevan zadatak, a to uključuje i kazne koje se izriču počiniteljima djela ratnog seksualnog nasilja. Dodala je i da publikacije, koje su danas predstavljene, ukazuju na najznačanije nedosljednosti pri odmjeravanju kazni počiniteljima djela ratnog seksualnog nasilja. Ove publikacije također predstavljaju smjernicu sudovima za napredak u njihovom budućem radu.