{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH se i dalje smanjuje površina obradivog zemljišta

F
31.12.2013. u 08:49
1
23
U BiH se i dalje smanjuje površina obradivog zemljišta
1
U BiH se i dalje smanjuje površina obradivog zemljišta
U odnosu na ukupnu površinu poljoprivrednog zemljišta u Bosni i Hercegovini površina obradivog zemljišta se smanjuje, dok je površina neiskorištenog i neobrađenog zemljišta povećana između 45 i 49 posto u odnosu na ukupnu površinu obradivog zemljišta.
U BiH se navodnjava se samo jedan posto obradivog zemljišta, što je beznačajno u poređenju s većinom zemalja EU, dok je proizvodnja žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja prilično smanjena u odnosu na prijeratni period, navodi se u Izvještaju o stanju okoliša u BiH za 2012., koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iako organska proizvodnja nije rasprostranjena, postepeno se povećava svake godine.

Kako se naglašava u izvještaju utjecaj poljoprivrede na okoliš ogleda se u onečišćenju tla i voda, te u doprinosu globalnom zagrijavanju zbog emisije stakleničkih plinova. Emisije stakleničkih plinova iz sektora poljoprivrede u razdoblju 2005-2010. imaju trend laganog rasta, no još nisu blizu nivoa emisija iz 1990. godine.

S obzirom da poljoprivredu BiH odlikuju mala i podijeljena imanja, loša tehnička oprema na imanjima, slabo korištenje agrarnih inputa, procjenjuje se da trenutni utjecaji ovog sektora na okoliš nisu veliki u poređenju s nekim drugim sektorima.

Riblja fauna je relativno dobro istražena u BiH. Akvakultura u BiH najvećim dijelom obuhvata uzgoj slatkovodne ribe vrste Salmonidae (kalifornijska pastrmka, potočna pastrmka i potočna zlatovčica), kao i vrste Cyprinidae (šaran, amur, bijeli tolstolobik i som). Najčešće morske vrste su brancin, komarča i školjke (dagnje i kamenice).

Iako dosta prijeratnih kapaciteta nije u funkciji, uzgoj ribe u BiH, prema navedenom izvještaju, uglavnom slatkovodne, bilježi stalni rast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: