Dan borbe protiv side
0

U BiH registrovane 134 HIV pozitivne osobe

FENA
Bosna i Hercegovina se još smatra zemljom s niskom prevalencom HIV-a, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH navedeni u saopćenju za javnost koje je ovo ministarstvo uputilo u povodu obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Prvi slučaj HIV-a u BiH je zabilježen 1986. i dosad su u BiH registrovane 134 HIV pozitivne osobe.

"Premda je nizak broj oboljelih od HIV-a/AIDS-a u BiH, neposredna pažnja usmjerena je na prevenciju povećanja broja infekcija. U ovom trenutku glavne aktivnosti u borbi protiv HIV-a i AIDS-a realizuju se putem projekta "Koordinirani državni odgovor na HIV/AIDS i tuberkolozu u ratom razorenom i visoko stigmatiziranom okruženju", saopćeno je.

Projeat finasira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkoloze i malarije, a pokriva period od 2007. do 2011. s tendencijom nastavka njegove implementacije i nakon 2011.

Cilj programa je očuvanje niskog stepena prevalence HIV-a u BiH kroz povećanje pristupa visokokvalitetnim uslugama i smanjenju stigmatizacije i diskriminacije vezane za HIV/AIDS.

Ministarstavo civilnih poslova BiH u koordinaciji s nadležnim entitetskim institucijama i institucijama Brčko Distrikta, nevladinim sektorom u BiH i međunarodnim institucijama i organizacijama, poduzima i dodatne aktivnosti na prevenciji širenja zaraze, osiguranju obrazovanja i podizanja nivoa svijeti u BiH o problemima vezanim za HIV/AIDS.

Iako posljednjih godina broj HIV pozitivnih i umrlih od AIDS-a opada zahvaljujući ogromnim naporima cijelog svijeta na prevenciji, HIV i AIDS su i dalje jedan od najznačajnijih medicinskih izazova s kojima se čovječanstvo susreće.

Potreba za aktivnim preventivnim djelovanjem, njegom i podrškom, ne smanjuje se već još više dobija na značaju. Prema posljednjim procjenama UNAIDS/SZO-a, 39,5 miliona ljudi u svijetu živi s HIV virusom, a od toga više od 570 hiljada djece.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i ove godine će se na simboličan način pridružiti obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a paljenjem svjetala 30. novembra i 1. decembra 2010. u obliku ribbona (trake) na Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH, saopćeno je.