{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH prvi evropski kongres o Down sindromu

S
20.3.2009. u 12:11
0
1
U BiH prvi evropski kongres o Down sindromu
0
U BiH prvi evropski kongres o Down sindromu
Udruženje "Život sa Down syndromom", koje okuplja roditelje i profesionalce iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, ponosni je domaćin i organizator Prvog evropskog kongresa o Down sindromu u Bosni i Hercegovini, koji će se održati od 2. do 5. aprila 2009. godine u hotelu Evropa u Sarajevu.
Na kongresu će biti izložena nova zapadno-evropska saznanja i njihova praktična dostignuća u dijagnostici, prevenciji i tretmanu osoba sa Down sindromom, te napredak u istraživanju, medicinskoj, psihosocijalnoj zaštiti i edukaciji.

Ovom skupu prisustvovat će stručnjaci iz različitih oblasti iz zemalja poput Engleske, Francuske, Italije, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, koji će predstaviti uspješnu evropsku praksu i programe rada koji se mogu prenijeti i na zemlje jugoistočne Evrope. Takođe će i domaći profesionalci imati priliku prezentovati svoje radove i iskustva iz ovih oblasti. Do sada su najavili svoj dolazak i roditelji - predstavnici članica Evropske asocijacije za Down syndrom (EDSA) iz Holandije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Irske.

U organizaciji prvog evropskog kongresa o Down sindromu u Bosni i Hercegovini učestvovali su predstavnici federalnih ministarstava zdravstva, obrazovanja i rada i socijalne politike.

Bitno je naglasiti da se ove godine obilježava i 50 godina od javnog otkrivanja krajnjeg uzroka Down syndroma, dok se 21. marta širom svijeta simbolično slavi kao dan Down sindroma.

"Vjerujemo da se evropska praksa i programi rada mogu primijeniti na našem sistemu i da se uz volju i snažno htijenje može poboljšati sistem podrške svim osobama sa poteškoćama u razvoju tokom njihovog života. Ovim putem pozivamo i sve roditelje, profesionalce iz oblasti medicine i obrazovanja te studente da nam se pridruže i uzmu aktivnog učešća u kongresu,a interesanto je naglasiti da je ovaj kongres bodovan od strane Lječničke komore KS sa deset bodova kao stručno usavršavanje“ rekla je Maida Agić, potparol Udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: