{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH prvi evropski kongres o Down sindromu

S
20.3.2009. u 12:11
0
1
U BiH prvi evropski kongres o Down sindromu
0
U BiH prvi evropski kongres o Down sindromu
Udruženje "Život sa Down syndromom", koje okuplja roditelje i profesionalce iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, ponosni je domaćin i organizator Prvog evropskog kongresa o Down sindromu u Bosni i Hercegovini, koji će se održati od 2. do 5. aprila 2009. godine u hotelu Evropa u Sarajevu.
Na kongresu će biti izložena nova zapadno-evropska saznanja i njihova praktična dostignuća u dijagnostici, prevenciji i tretmanu osoba sa Down sindromom, te napredak u istraživanju, medicinskoj, psihosocijalnoj zaštiti i edukaciji.

Ovom skupu prisustvovat će stručnjaci iz različitih oblasti iz zemalja poput Engleske, Francuske, Italije, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, koji će predstaviti uspješnu evropsku praksu i programe rada koji se mogu prenijeti i na zemlje jugoistočne Evrope. Takođe će i domaći profesionalci imati priliku prezentovati svoje radove i iskustva iz ovih oblasti. Do sada su najavili svoj dolazak i roditelji - predstavnici članica Evropske asocijacije za Down syndrom (EDSA) iz Holandije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Irske.

U organizaciji prvog evropskog kongresa o Down sindromu u Bosni i Hercegovini učestvovali su predstavnici federalnih ministarstava zdravstva, obrazovanja i rada i socijalne politike.

Bitno je naglasiti da se ove godine obilježava i 50 godina od javnog otkrivanja krajnjeg uzroka Down syndroma, dok se 21. marta širom svijeta simbolično slavi kao dan Down sindroma.

"Vjerujemo da se evropska praksa i programi rada mogu primijeniti na našem sistemu i da se uz volju i snažno htijenje može poboljšati sistem podrške svim osobama sa poteškoćama u razvoju tokom njihovog života. Ovim putem pozivamo i sve roditelje, profesionalce iz oblasti medicine i obrazovanja te studente da nam se pridruže i uzmu aktivnog učešća u kongresu,a interesanto je naglasiti da je ovaj kongres bodovan od strane Lječničke komore KS sa deset bodova kao stručno usavršavanje“ rekla je Maida Agić, potparol Udruženja.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: