BiH
0

U BiH pretežno mokar ili vlažan kolovoz, upozorenje na poledicu i maglu

FENA
U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno mokar ili vlažan kolovoz te pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara. U jutarnjim satima izražena je poledica, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ekipe putnih službi vrše posipanje, ali zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Posebno izražena magla je na širem području Kantona Sarajevo.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez, a skreće se pažnja na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Na M-15 Livno-Šuica učestali su izlasci divljih konja, vozači se pozivaju na pojačan oprez. Apeluje se i da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 saobraćaj se odvija po pretežno vlažnom kolovozu, uz mjestimična ograničenja brzine zbog magle.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.