BiH
0

U BiH postoji sloboda vjere, ali i napadi na vjerske službenike i objekte

FENA
U Bosni i Hercegovini postoji sloboda vjere, ali imamo i situaciju da se imami, svećenici i sveštenici ne mogu slobodno da kreću na javnim mjestima u svojim vjerskim odorama, a dešavaju se i slučajevi napada, kako verbalni tako i fizički na vjerske službenike i objekte, izjavio je Emir Kovačević, predstavnik Međureligijskog vijeća u BiH.

O tim problemima i primjeni Zakona o slobodi vjere, pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH raspravljalo se danas na seminaru u Banjoj Luci čiji je organizator Međureligijsko vijeće u BiH u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kovačević je kazao da je jedan od problema u primjeni Zakona o slobodi vjere to što općinski organi vlasti još nisu upoznati o problematici tog zakona, a vjerske zajednice i crkve nisu upoznate o pravima i obavezama koje proizilaze iz Zakona o slobodi vjere.

"Zakon o slobodi vjere je stupio na snagu i sada Međureligijsko vijeće očekuje da vidi primjenu tog zakona u praksi, kao i koji su to problemi s kojima se susreću vjerske zajednice i crkve na terenu i na koji način se to može da riješi“, kazao je Kovačević naglasivši da je Međureligijsko vijeće odlučno u potpunoj primjeni zakona u praksi.

Pomoćnik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Maksim Stanišić naglasio je da je Zakon o slobodi vjere „jedan od modernijih zakona na prostoru bivše Jugoslavije“ i zakonski je osigurana sloboda vjere, odvojenost crkve od države i jedak položaj crkava i vjerskih zajednica u BiH.

"Imamo nekoliko stvari koje je zakon postavio kao određene projekcije u budućnosti i to su položaj vjerskih službenika, pitanje njihovog penzionog osiguranja, zdravstvene zaštite i ostvarivanja prava na vjersku poduku i drugo, a sva ta pitanja nastojimo s Međureligijskim vijećem raspraviti i onda na određeni način regulirati“, rekao je Stanišić.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić ukazao je na značaj održavanja ovakvih seminara kako za vjerske zajednice tako i predstavnike vlasti kako bi svi što bolje primjenjivali Zakon o slobodi vjere kroz sve oblasti, školstva, te povrata vjerske imovine svim konfesijama u svim dijelovima BiH bez čekanja donošenja zakona o restituciji.

Muftija Čamdžić je rekao da bez dijaloga nema boljitka u državi, kao i suživota i multietničnosti.

Monsinjor Ivica Božinović, svećenik Banjalučke biskupije, istaknuo je da je dobro što je donesen Zakon o slobodi vjere, ali da njegova provedba „ide sporo tako da se često oni koji moraju da ga provode u tome dobro ne snalaze“.

Iz tog razloga, on je pozdravio održavanje zajedničkih sastanaka vjerskih zajednica radi ubrzanja i kvalitetnije primjene tog zakona.

Monsinjor Božinović je rekao da postoje slučajevi da predstavnici lokalnih zajednica nisu upoznati o zakonu ili da još nemaju provedbenih uputa, što stvara probleme, a smatra i da je potrebno još vremena da se odbace komunistički stavovi da je vjera privatna stvar kojoj je mjesto u nekom zatvorenom prostoru.

"Svi se trebamo učiti da su se vremena promijenila, a moramo i mi promijeniti naš način razmišljanja“, naglasio je Božinović.

Međureligijsko vijeće u BiH pripremilo je i publikaciju koja sadrži tekst Zakona o slobodi vjere i dva podzakonska akta, koja se tiču te problematike, Pravilnik o upisu vjerskih zajednica i crkava u registar i Uputstvo o primjeni Zakona o slobodi vjere.

Na seminaru učestvuju predstavnici MRV, vjerskih zajednica i crkava Banjalučke regije, lokalnih organa vlasti i državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.