Evropska komisija
0

U BiH postoje problemi rasizma i rasne diskriminacije

FENA
Delegacija Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) posjetila je Bosnu i Hercegovinu od 8 do 12. marta. Tokom posjete, delegacija ECRI prikupila je informacije o provedbi preporuka koje je dala bh. vlastima u svom izvještaju iz 2005. i raspravljala je o novim problemima koji su se otada pojavili, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Delegacija je održala sastanke u Sarajevu, Mostaru Banja Luci, Stocu i Prnjavoru s predstavnicima svih relevantnih ministarstava i nevladinih organizacija na polju ljudskih prava, navodi se u saopćenju.

Nakon posjete, ECRI će usvojiti izvještaj u kome će dati novi set preporuka o mjerama koje trebaju poduzeti vlasti u suočavanju s rasizmom, rasnom diskiriminacijom, ksenofobijom, antisemitizmom i netolerancijom u zemlji. Među njima, tri će biti revidirane u dvogodišnjem periodu u okviru prelazne procedure, navodi se u saopćenju.

U svom izvještaju iz 2005., ECRI je ustanovio teške probleme rasizma i rasne diskriminacije (uključujući etničku i vjersku), često kao rezultat nacionalističkih politika koje provode stranke na etničkoj osnovi. Po mišljenju ECRI, takvi problemi dodatno pogoršavaju situaciju određenih grupa u društvu ionako ugroženih veoma složenim poslijeratnim društveno - ekonomskim uslovima.

ECRI ističe da su problemi direktne i indirektne diskriminacije često prisutni u nekoliko polja društvenog života, posebno u obrazovanju, zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju i pristupu zdravstvenim službama, navodi se u saopćenju Vijeća Evrope.