{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH počinje primjena "Porodične konferencije"

S
20.7.2011. u 14:14
0
0
U BiH počinje primjena "Porodične konferencije"
0
U BiH počinje primjena "Porodične konferencije"
U Bosni i Hercegovini je počela implementacija modela socijalne usluge "Porodične grupne konferencije", koja je već poznata i koja se primjenjuje u Evropi i svijetu.
Naime, Centri za socijalni rad u saradnji sa Udruženjem "Porodična mreža" pružat će pomoć porodicama po modelu koji je zasnovan na ideji da socijalno ugrožene osobe mogu riješiti svoje socijalne probleme korištenjem i jačanjem sopstvenih, kao i kapaciteta svojih porodica i društvenih mreža, a ne da čekaju da neko drugi to uradi umjesto njih.

Radi se o modelu gdje su profesionallci i dalje prisutni i prate slučaj, ali najveći dio odgovornosti je na samoj porodici koja na zajedničkoj konferenciji treba sama da nađe način kako da riješi svoj problem sopstvenim snagama.

Obuku za provođenje ovog modela socijalne pomoći organizovala je misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Univerzitetom za socijalni rad iz Amsterdama i holandskog Centra za porodičnu grupnu konferenciju "Eigen Kracht", a prošli su je članovi Udruženja "Porodična mreža" i uposlenici Centara za socijalni rad Kantona Sarajevo i Grada Banja Luke.

Ovi Centri su sa "Porodičnom mrežom" potpisali memorandum o saradnji, kojim su se obavezali na pružanje pomoći i podrške u implementaciji ovog modela.

Ubrzo se očekuju prve konferencije, za koje se svi koji su učestvovali u implementiranju ovog modela nadaju da će polučiti dobre rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: