BiH
0

U BiH počela nagradna igra "Vrati oružje - osvoji oruđe" u organizaciji UNDP-a

FENA
Građani BiH u narednih mjesec dana imaju mogućnost da na dva punkta u općinama Novo Sarajevo i Istočna Ilidža anonimno predaju malo i lako oružje i time steknu pravo učešća u nagradnoj igri.

Riječ je o pilot projektu Razvojnog fonda UN-a (UNDP) pod nazivom "Vrati oružje - osvoji oruđe", koji će trajati od 5. novembra do 5. decembra. Ovo je prvi put da se građani BiH nagradnom igrom čiji fond iznosi 14.000 KM podstiču na predaju oružja. Punktovi na koje svi građani BiH mogu predati oružje su robne kuće Robot komerc u Novom Sarajevu i Tomašević u Istočnoj Ilidži.

Kako je rečeno danas u Sarajevu tokom prezentacije ovog projekta, cilj nagradne igre je povećanje sigurnosti građana i njihove svijesti o opasnostima nelegalnog prisustva lakog oružja. Prema istraživanju UNDP-a od prije dvije godine, 19 posto populacije u BiH posjeduje malo i lako naoružanje, što je oko pola miliona komada ovog oružja. Od toga samo tri posto se odnosi na legalno, a 16 posto na ilegalno naoružanje.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Stefan Priesner kazao je kako posjedovanje malog i lakog naoružanja predstavlja ozbiljan sigurnosni problem u BiH. Prema statistikama, oko 1.000 smrtnih slučajeva godišnje uzrokovano je zloupotrebom ovog oružja, što je mnogo više nego stradanja uzrokovana minama, dodaje Priesner.

Izvlačenje nagrada, među kojima su skuteri, DVD plejeri i kućanski aparati, predviđeno je 11. decembra u robnim kućama Robot komerc u Novom Sarajevu i Tomašević u Istočnoj Ilidži. U organizaciji ove nagradne igre UNDP-a su pomogli uprave policije FBiH i Kantona Sarajevo, te MUPRS.