{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH otvoren prvi Centar za medicinu spavanja

F
4.9.2014. u 17:38
221
25
U BiH otvoren prvi Centar za medicinu spavanja
221
U BiH otvoren prvi Centar za medicinu spavanja
Foto: Bljesak.info
U sklopu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, danas je službeno otvoren Centar za medicinu spavanja, prvi centar ovakve vrste u BiH.
Glasnogovornica Bolnice Andrijana Pandža istaknula je kako se na projektu za otvaranje ovog centra radilo dvije godine, a da je za njegovu realizaciju najzaslužniji doktor Zoran Đogaš iz Splita.

"Nadam se da će Centar zaživjeti u pravo stjecište ljudi različitih struka koji će pomagati ljudima u dijagnostici i terapiji u poremećajima spavanja. To je područje novo ovdje, ali u idućih nekoliko godina će se puno govoriti o njemu", kazao je Đogaš, napomenuvši kako se bez informacije kako se spava, ne mogu pravilno dijagnosticirati uobičajene bolesti.

Đogaš je istaknuo kako u Njemačkoj postoji 350 centara za medicinu spavanja, a u Hrvatskoj pet, te da će se u mostarskom centru moći testirati preko sistema zdravstvenog osiguranja.

"S lokalnim vlastima trebamo se dogovoriti da pretrage idu preko sistema zdravstvenog osiguranja, tj. preko uputnica. Kolege će prema prioritetima procjenjivati ko će moći na snimanja. Nažalost, vjerovatno će biti više pacijenata, nego što su kapaciteti snimanja", rekao je dr. Đogaš.

Inače, medicina spavanja je nova specijalistička multidisciplinarna oblast medicine koja se bavi poremećajima spavanja i budnosti u najširem smislu, od nesanica i prekomjerne pospanosti, do dijagnostike i liječenja specifičnih bolesti koje se ispoljavaju pretežno ili isključivo u toku spavanja i koje često imaju dalekosežne posljedice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: