BiH
0

U BiH otežan saobraćaj, zimska oprema od danas zakonski obavezna

FENA
Na većini putnih pravaca u BiH je otežano odvijanje saobraćaja, posebno na dionicama preko planinskih prijevoja, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

I u nižim područjima Bosne mjestimično ima raskvašenog snijega na kolovozu, dok se u Hercegovini vozi po mokrim kolovozima.

Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je od danas i zakonski obavezna.

Na graničnim prijelazima promet vozila protiče uz kratkotrajna zadržavanja. Na GP Brčko - Gunja zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima čija ukupna težina prelazi devet tona.

Vozačima se skreće pažnja na putne pravce: Bihać - Bosanski Petrovac - Drvar (Ripački klanac i Oštrelj), Prozor - Gornji Vakuf (prijevoj Makljen), Trnovo - Dobro Polje (prijevoj Rogoj), Sarajevo - Kladanj (prijevoji Nišići i Karaula), Tjentište - Gacko (preko prijevoja Čemerno), Han-Pijesak - Vlasenica (Han-Pogled), Romanijska regija, kao i putevi na širem području Kupresa, Livna, Šuice, Bosanskog Grahova i Glamoča.

Zbog izvođenja radova svakodnevno od 07.00 do 18.00 sati obustavlja se saobraćaj na dionici M-16 Jajce - Crna Rijeka. Za vrijeme obustave saobraćaj se odvija preko Mrkonjić-Grada.

Zbog radova na dionici autoputa Dobrinje - Visoko saobraćaj je u smjeru Sarajevo - Zenica izmješten na regionalni put R - 445, dok se u smjeru Zenica - Sarajevo odvija magistralnim putem.

Sanaciji klizišta "Trčivode" izvodi se na magistralnom putu M - 5 obilaznica Sarajevo. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je potpuno obustavljen. Tranzitni saobraćaj je preusmjeren na regionalni put preko Trebevića, dok se ostali saobraćaj preusmjerava kroz grad Sarajevo.

Zbog sanacionih radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na putevima: M - 17 Kakanj - Žepče (sanacija tri mosta na rijeci Bosni, jedna traka u funkciji), M - 17 Sarajevo - Hadžići (lokalitet Mostarskog raskršća), M - 18 Semizovac - Srednje (sanacija dva mosta na rijeci Ljubini), M - 18 Olovo - Kladanj, M - 16.2 Jablanica - Prozor (kod mjesta Gračac), M - 17 Konjic - Mostar (radovi na sanaciji mosta "Crnaja", zatim na području Grabovice i na dionici Donja Jablanica - most Begića i Begovića), M - 5 Turbe - Travnik, M - 5 Dolac na Lašvi - Kaonik, M - 5 Donji Vakuf - Jajce (sanacija rasvjete u tunelu "Vinac", jedna traka u funkciji) i M - 16 Bugojno - Kupres.