|

U BiH odštampano više od 500.000 biometrijskih pasoša

U BiH odštampano više od 500.000 biometrijskih pasoša
0
S
Sarajevo-x.com
26.1.2011. u 17:45
23
komentara
0

dijeljenja
U BiH odštampano više od 500.000 biometrijskih pasoša
Od početka izdavanja biometrijskih pasoša, 15. oktobra 2009. godine, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je odštampala 500.619 biometrijskih pasoša, saopćeno je iz ove agencije.
Izdavanje biometrijskih pasoša bio je ključni uslov za odobravanje bezviznog režima za građane BiH u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, a stupio je na snagu 15. decembra 2010. godine.

Pasoše u BiH izdaju ministarstva unutrašnjih poslova, kantonalni MUP-ovi, MUP R. Srpske, Odjel za javni registar Brčko distrikta i Ministarstvo vanjskih poslova za građane koji žive u inostranstvu.

Novi sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u funkciji je od jula 2009. godine, a u lanac identiteta uvezane su 142 općine (matični uredi), deset kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srpske (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Odjel za javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u diplomatsko - konzularnoj mreži (od kojih se u 16 izdaju pasoši) i IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti (rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu, lični dokumenti).

Uvezanost svih institucija u jedan sistem pokazao se veoma efikasnim kada je u pitanju sigurnosti i ekonomičnosti, a broj izdatih dokumenata najbolji je pokazatelj da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata.

Podsjetimo, za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je uplatiti 40 KM.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...