Pomnožite sa 40 KM
0

U BiH odštampano više od 500.000 biometrijskih pasoša

Sarajevo-x.com
Od početka izdavanja biometrijskih pasoša, 15. oktobra 2009. godine, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je odštampala 500.619 biometrijskih pasoša, saopćeno je iz ove agencije.

Izdavanje biometrijskih pasoša bio je ključni uslov za odobravanje bezviznog režima za građane BiH u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, a stupio je na snagu 15. decembra 2010. godine.

Pasoše u BiH izdaju ministarstva unutrašnjih poslova, kantonalni MUP-ovi, MUP R. Srpske, Odjel za javni registar Brčko distrikta i Ministarstvo vanjskih poslova za građane koji žive u inostranstvu.

Novi sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u funkciji je od jula 2009. godine, a u lanac identiteta uvezane su 142 općine (matični uredi), deset kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srpske (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Odjel za javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u diplomatsko - konzularnoj mreži (od kojih se u 16 izdaju pasoši) i IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti (rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu, lični dokumenti).

Uvezanost svih institucija u jedan sistem pokazao se veoma efikasnim kada je u pitanju sigurnosti i ekonomičnosti, a broj izdatih dokumenata najbolji je pokazatelj da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata.

Podsjetimo, za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je uplatiti 40 KM.