BiH
2

U BiH od početka godine ukradeno 740 automobila, najviše u KS

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon što je u prvih pola godine bilo ukradeno 607 automobila, prema informacijama Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ta brojka se u julu, odnosno avgustu nastavila povećavati.

Prema policijskim izvorima, u posljednja dva mjeseca na području BiH ukradena su nova 133 automobila.

Posebno je ugrožen prostor Federacije BiH, odnosno Sarajeva. Naime, u julu ove godine je ukradeno novih 108 vozila, od čega najviše u Kantonu Sarajevo, čak 88. Tokom osam mjeseci ove godine u Sarajevu je tako ukradeno 428 vozila. U tom kantonu se ukrade više od 80 posto svih automobila u Federaciji BiH.

I dalje su kod kriminalaca najviše na cijeni Volkswagen ili popularna VW vozila, te su ukradena čak 63 takva četverotočkaša.

Istovremeno, tokom jula na prostoru Republike Srpske ukradeno je samo šest, a u avgustu još 19 automobila. U MUP-u RS tvrde da je broj ukradenih vozila na njihovom području u padu.

U Evropskoj uniji (EU) godišnje se ukrade oko 1.200.000 vozila. Od toga se pronađe oko 800.000 vozila, dok se ostala vozila evidentiraju. Prema Interpol ASF SMV bazi podataka, koju na dnevnoj bazi ažuriraju sve zemlje članice Interpola, trenutno se traga za oko 7.500.000. Kriminalne grupe, procjenjuje se, krađom automobila godišnje inkasiraju nevjerovatnih osam milijardi eura.