{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH od 30. juna prestaje status privremenog prihvata za osobe s Kosova

F
28.6.2007. u 13:30
0
0
U BiH od 30. juna prestaje status privremenog prihvata za osobe s Kosova
0
U BiH od 30. juna prestaje status privremenog prihvata za osobe s Kosova
Slijedom odluke Vijeća ministara BiH iz februara ove godine, status privremenog prihvata za osobe iz Srbije i Crne Gore s posljednjim prebivalištem na Kosovu prestaje s 30. junom, saopćeno je danas iz UNHCR-a.
Predstavnik UNHCR-a u Bosni i Hercegovini James Lynch je ocijenio da je BiH napravila veliki iskorak od prvobitne uspostave privremenog prihvata u zemlji, u kontekstu pristupa međunarodnoprihvatljivim standardima i obavezama koje za nju proistječu iz Konvencije o izbjeglicama.

Osobe čiji status privremenog prihvata prestaje krajem mjeseca imaju pravo da zatraže azil ukoliko to žele. Azilski postupak je proces individualnog određivanja izbjegličkog statusa, utemeljen u Zakonu o boravku i kretanju stranaca i azilu, naveo je Lynch.

Zaprimanje zahtjeva za azil je u nadležnosti terenskih ureda Službe za poslove sa strancima.

Ured UNHCR-a u Sarajevu i uredi “Vaših prava” širom zemlje stoje na raspolaganju za pružanje informacija i savjeta svima onima koji žele da iskoriste to pravo, naglasio je Lynch.

Osim toga, osobe koje se žele dobrovoljno vratiti na Kosovo mogu pristupiti Uredu UNHCR-a u Sarajevu.

Od ljeta 1998. godine organi vlasti BiH su nesebično pružali zaštitu i pomoć osobama koje bježe s Kosova. Dok je tokom 1998. i 1999. oko 50.000 ljudi uživalo pravnu zaštitu u vidu privremenog prihvata kao adekvatnog međunarodnog sredstva, u 2007. je ostalo otprilike 2.000 osoba pod režimom ovakve zaštite u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: