{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH nije registrovan nijedan slučaj gripe H1N1

S
12.6.2009. u 12:22
0
5
U BiH nije registrovan nijedan slučaj gripe H1N1
0
U BiH nije registrovan nijedan slučaj gripe H1N1
Foto: AFP/Getty Images/File
Ministarstvo zdravlja Federacije BiH saopštilo je danas da do sada u BiH nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od nove gripe tipa A (H1N1).
Koordinaciono stručno tijelo pri federalnom Ministarstvu zdravlja aktivno prati epidemiološku situaciju u vezi sa novom gripom tipa A (H1N1), te preduzima potrebne mjere kako bi zdravstveni sistemi što bolje reagovali u slučaju pojave oboljelih na području FBiH.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene - redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, održavanje higijene okoline, čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, a ukoliko kišu i kašlju potrebno je usta prekriti maramicom.

U saopštenju se ističe da uprkos proglašenju šeste faze, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje zatvaranje granice, niti ograničavanje prometa roba i putnika.

Koordinaciono stručno tijelo koje je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aktivno prati situaciju, te će u skladu sa preporukama WHO- a, preduzimati potrebne mjere.

Svjetska zdravstvena organizacija juče je na hitnom sastanku proglasila pandemiju nove gripe, što znači da je ocijenjeno da se virus H1N1 globalno proširio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: