BiH
0

U BiH neophodna veća zastupljenost žena u centrima odlučivanja i moći

FENA
U Bosni i Hercegovini je evidentan nedostatak žena u centrima odlučivanja i moći, istaknuto je na skupu koji je organizirala Liberalno demokratska stranka BiH.

Zbog toga je vrijeme da se osim uglavnom ženskih nevladinih organizacija tim pitanjem aktivnije bavi država, ali i žene - političarke koje moraju hrabrije, otvorenije i češće otvarati tu priču kako bi u toj oblasti bili ostvareni ozbiljniji pomaci, istaknuto je na skupu u Sarajevu.

Skup je okupio predstavnike državnog i nevladinog sektora i političkih partija koji su tokom rasprave ukazali na činjenicu da politički sistem u BiH, nažalost, još nije u potpunosti prepoznao važnost sudjelovanja žena u političkim procesima. Žene su ograničene na formalno sudjelovanje s ograničenim pristupom važnim procesima odlučivanja u zemlji.

Naglašeno je da tamo, gdje je moć i novac, nema žena, a da pravo stanje stvari u toj oblasti oslikavaju rezultati nedavnih općih izbora u BiH i činjenica da u organima bh. vlasti na svim nivoima nema, a tamo gdje još nije formirana vlast pretpostavlja se da neće ni biti, dovoljno žena. Stoga je upozoreno da treba nešto preduzeti kako ista situacija ne bi bila i na općinskim izborima i ponovilo se stanje kad od oko 3.100 mandata u općinskim vijećima ima tek oko 18 posto žena i jedna načelnica općine.

Ipak, spomenuti su i određeni pomaci kao što je usvajanje mehanizama za ravnopravnost spolova na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, Zakon o ravnopravnosti spolova BiH ili kvota u Izbornom zakonu, ali i istaknuto da su uglavnom žene iz NVO-a iznijele sav taj teret.

Organizator skupa je Liberalno demokratska stranka BiH koja je predstavljena kao jedina politička stranka u BiH na čijem čelu je žena. Slične skupove, s namjerom da se ukaže na važnost hitnog mijenjanja stanja i potreba aktivnijeg sudjelovanja žena na mjestima gdje se odlučuje, planiraju u svim većim gradovima širom BiH.