{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH nema pomaka u oblasti slobode pristupa informacijama

F
29.9.2014. u 12:48
0
3
U BiH nema pomaka u oblasti slobode pristupa informacijama
0
U Bosni i Hercegovini u odnosu na prethodne godine nije došlo do suštinskog pomaka u oblasti slobode pristupa informacijama, naročito na nivou Federacije BiH i RS - pokazalo je istraživanje Transparency Internationala (TI) BiH koje je predstavljeno danas u Sarajevu na konferenciji organiziranoj povodom obilježavanja 28. septembra, Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama.
Transparency International BiH konferenciju je organizirao radi predstavljanja rezultata istraživanja o stepenu primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, kao i analize o transparentnosti zakonodavnih propisa u BiH.

Učesnici konferencije su predstavnici institucija vlasti i civilnog društva u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Lejla Ibranović iz TIBiH navodi da je istraživanje provedeno u aprilu ove godine u okviru projekta Partnerstvo za otvorenu vlast, pod pokroviteljstvom Fonda za otvoreno društvo. Fokus je stavljen na dostupnost ugovora o djelu u institucijama BiH. Tim povodom TIBiH je uputio 739 zahtjeva institucijama na svim nivoima vlasti.

"Istraživanje je pokazalo da nema suštinskog napretka u ovom pitanju kada je riječ o Federaciji BiH i RS, dok je primjetan izvjestan napredak na nivou institucija BiH. Rezultati pokazuju da je 53 posto institucija dostavilo informacije u zakonskom roku. Najčešći problemi su neažurnost u dostavljanju informacija, zatim u dostavljanju u formi koja je propisana zakonom čime se građanima uskraćuje pravo žalbe, nepotpuni odgovori i veliki broj odbijajućih rješenja", istaknula je ona.

Marko Vujić iz TIBiH pojašnjava da je u ovom istraživanju problem predstavljao Zakon o zaštiti ličnih podataka jer institucije od kojih su traženi podaci nisu ih dostavljale upravo pozivajući se na taj zakon, čak i u slučajevima kada traženi podatak nije zaštićen.

Milena Milošević iz Instituta Alternativa (Crna Gora) navodi da je specifičnost Crne Gore to što ugovori o djelu nisu radnopravni ugovori, ali da postoje indikacije o njihovom zloupotrebljavanju da bi se zaobišle utvrđene procedure zapošljavanja u javnoj upravi.

"Ti ugovori o djelu zato uglavnom jesu dostupni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i u tom smislu nismo imali problem da dobijemo ugovor u okviru istraživanja. Međutim, u Crnoj Gori generalno postoje manjkavosti u vezi s provođenjem ovog zakona, a najviše se sastoje u visokim troškovima za pristup informacijama od javnog značaja zato što postoji vladina uredba koja utvrđuje dosta visoku cijenu kopiranja i štampanja tih dokumenata", kazala je ona.

Novinar i analitičar iz Hrvatske Ladislav Tomičić podvlači da su iskustva Hrvatske u ovoj oblasti slična kao i u BiH, s tim što je Hrvatska u procesu pristupanja EU napravila određene korake da bi pristup informacijama uopće uspio.

Ocjenjuje da se Hrvatska o pitanju slobodnog pristupa informacijama nalazi šest do sedam godina ispred BiH.

"Ovdje uvijek ovisi kakav se ugovor traži - kada je riječ o ugovoru u kojem je sve čisto dobićete ga veoma lako. A ako tražite ugovor u kojem nije sve čisto, vlast će se pozvati na Zakon o zaštiti podataka i dobićete ga vrlo teško. Situacija se u Hrvatskoj ne razlikuje puno od situacije u BiH kada se u pitanju osjetljive stvari. Veliki problem s ugovorima o djelu je taj da se oni često zloupotrebljavaju da bi se prikrio stalni radni odnos, a postoji ugovor o djelu, i mislim da je to najveći problem", zaključio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: