Okrugli sto
0

U BiH nema političke volje za reformu javne uprave

FENA
Analizirajući dosadašnji proces reforme javne uprave u BiH uočen je jedan od ključnih problema - u BiH ne postoji politička volja za koordiniranom reformom javne uprave.

Dakle, na različitim upravnim nivoima može se govoriti o više ili manje političke volje da se provede reforma javne uprave, no, s ulaskom u sferu potrebe za njenom koordinacijom, politička volja se "topi".

Ovo se navodi u ACIPS-ovom istraživanju: Procjena ostvarenog napretka u provođenju reforme javne uprave u BiH, koje je predstavljeno danas u Sarajevu na okruglom stolu o ovoj temi.

Istraživač u ACIPS-u Aleksandar Eskić je kazao da su, što se tiče reforme javne uprave, analizirana tri ključna faktora - politička volja, znanje i novac.

"Sveobuhvatna reforma javne uprave, odnosno sistema javne administracije zapravo predstavlja ključan preduslov svih daljih reformskih pomaka u smislu evropskih integracija tako da je to, zapravo, ključan preduslov za sve ostalo što slijedi, ukoliko hoćemo da slijedimo evropski put", smatra Eskić.

Zamjenik državnog koordinatora za reformu javne uprave Suad Musić je kazao da je ključni problem u provedbi reforme javne uprave razumijevanje ovog procesa te da se postojeći problemi mogu prevazići dodatnim angažmanom, dodatnom političkom podrškom, podrškom civilnog društva te akademske zajednice.

"Današnji skup doživljavam kao pokušaj da se oživi priča o reformi javne uprave kao jednoj od ključnih reformi, po mom mišljenju, jer sve je na ljudima", kazao je Feni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić.

Ističe da, ako budemo imali sposobne ljude, dobro organizirane, uvezane imamo šanse da neke poslove napravimo.

"Reforma javne uprave, praktično Strategija, Akcioni plan, sve su to dokumenti koji su ostali prazno slovo na papiru, koji su doneseni još 2006. Nažalost, nismo uspostavili strukturu ni mehanizme za provedbu tog akcionog plana i Strategije", kazao je Belkić.