|

U BiH nema kontaminiranog kukuruza iz Srbije

U BiH nema kontaminiranog kukuruza iz Srbije
0
F
FENA
6.12.2012. u 15:18
1
komentara
0

dijeljenja
U BiH nema kontaminiranog kukuruza iz Srbije
Još uvijek nema informacija o prisustvu aflatoksina u kukuruzu koji je ove godine uvožen u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije, ali bi bilo neodgovorno potpuno isključiti i tu mogućnost, rekao je u izjavi za FENU zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Zoran Đerić
On je istakao da je Agencija uputila dopise inspektoratima za vršenje pojačane kontrole, pogotovo prilikom uvoza žitarica u Bosnu i Hercegovinu, radi spečavanja eventualnog uvoza zaraženog kukuruza.

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine je potvrđeno da je u 10 mjeseci ove godine u BiH iz Srbije uvezeno oko 100 hiljada tona različitih vrsta kukuruza, ali da oni nemaju informacija da je utvrđeno prisustvo kontaminiranog kukuruza.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kazao je da ta institucija u 2012. nije uvozila kukuruz iz Srbije i da nema nikakvih saznaja.

Po informacijama Veterinarskog instituta RS-a „Dr Vaso Butozan“ u Banjoj Luci, laboratorijskim ispitivanjima prisustva aflatoksina u žitaricama i hrani za životinje, kao i u hrani za ljude i u mlijeku, u ovoj godini nisu utvrđene nepravilnosti.

Također, u vanjskotrgovinskom nadzoru prilikom izvoza, Poljoprivredna inspekcija RS-a je pregledala 222 tone merkantilnog kukuruza i na osnovu izvršenih pregleda izdala fitosanitarne certifikate.

Generalni direktor preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija" rekao je ranije da je kontaminaciju kukuruza u Srbiji izazvala suša i da se na osnovu ispitanih uzoraka može zaključiti da je svega 32 posto ovogodišnjeg roda sigurno za ljudsku upotrebu. Međutim, kasnije su se pojavile i informacije da se ne radi o tom procentu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...