{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'U BiH nema konkretne realizacije postavljenih ciljeva'

F
2.9.2009. u 17:46
0
2
'U BiH nema konkretne realizacije postavljenih ciljeva'
0
'U BiH nema konkretne realizacije postavljenih ciljeva'
Foto: AP
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Stuart Jones potvrdio je danas, nakon završenih razgovora sa zvaničnicima i opozicijom RS-a, da je vlada njegove zemlje zabrinuta za situaciju u Bosni i Hercegovini, jer se u praksi ne vidi konkretna realizacija postavljenih ciljeva na putu ka euroatlanskim integracijama.
„Američka Vlada je zabrinuta zato što nismo vidijeli praktične akcije koje odražavaju privrženost ka evroatlanskim integracijama“, izjavio je Jones novinarima u Banja Luci.

Ističe da su on i direktor Sekretarijata Vijeća Evropske unije za zapadni Balkan, istočnu Evropu i Centralnu Aziju, Zoltan Martinusz, zato došli u BiH kako bi se razgovaralo o zajedničkoj viziji, a to je da se dijele zajedničke aspiracije BiH prema Evropi.

Zvaničnik SAD je dodao da su oni tokom ove posjete više slušali političke lidere kako bi vidjeli koje su to praktične mogućnosti i koji su njihovi stavovi.

„Prilično smo zadovoljni onim što smo čuli“, rekao je Jones novinarima u Banjoj Luci.

Direktor Sekretarijata Vijeća Evropske unije za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju, Zoltan Martinusz rekao je da u BiH postoji spremnost političara, bez obzira na njihovu etničku privrženost, da sarađuju i koriste savjete i upustva na putu ka evroatlanskim integracijama.

„Ali što se tiče te privrženosti mislimo da smo naišli na neke poteškoće što se tiče prevođenja te privrženosti u neke praktične akcije. Znači svrha naše posjete je jasna - da se vidi kakve mogućnosti postoje, kako mi možemo pomoći, na koji način i kako BiH može bolje to da uradi“, rekao je Martinusz.

Zvaničnici SAD i EU sastali su se danas u Banjoj Luci, u odvojenim razgovorima, sa predsjednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, premijerom RS Miloradom Dodikom, liderima Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem i Demokratske partije Draganom Čavićem.

Oni će sutra razgovarati i sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ 1990 Božom Ljubićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: