Očekivana situacija
722

U BiH nedostaje radne snage, Turci zamjenjuju naše građevince koji su otišli trbuhom za kruhom

D. Be.
Kao što se najavljivalo i očekivalo, Bosna i Hercegovina se dovela u situaciju da joj nedostaje radne snage, a posebno u sektoru građevinarstva i zanata.

Desetine hiljada ljudi napustilo je našu zemlju u proteklih nekoliko godina u potrazi za boljim standardom života i većim mogućnostima koje pružaju Slovenija, Austrija, Njemačke i ostale zapadne zemlje.

To je, uzročno-posljednično, dovelo do situacije da danas nedostaje radnika u mnogim sektorima, a sigurno da je među najproblematičnijim situacijama u oblasti građevinarstva.

Tokom 2021. godine su se pojavile projekcije kako bi BiH uskoro mogla doći u situaciju da mora uvoziti radnike iz Turske, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih zemalja.

Već danas to dokazuje situacija na gradilištima širom zemlje gdje su počeli stizati radnici iz Turske. Oni su već angažovani u tunelu Zenica, rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu, na izgradnji objekata na Trebeviću i brojnim drugim projektima.

Izvođači radovi su primorani angažovati strane firme koji su spremne doći u BiH i obaviti radove kao podizvođači. Ništa bolja situacije nije ni kod zanatlija, čemu svjedoče brojni oglasi za upošljavanje molera, bravara, tesara, keramičara itd. Veliki broj majstora je davno napustio BiH pa sada zarađuju platu u eurima.