BiH
0

U BiH ne postoji civilno društvo

FENA
U Bosni i Hercegovini ne postoji civilno društvo u smislu političkog faktora, postoje pojedinačne organizacije, grupe i pojedinci koji, tu i tamo, proizvedu neki utjecaj i rezultat, ali zajedničnog nastupa nema, stav je učesnika okruglog stola danas u Sarajevu o temi "Civilno društvo i izbori u BiH 2008.“

"Mislim da civilno društvo u BiH ne postoji. Postoje neke organizacije koje se bave nečim, koje s vremena na vrijeme imaju neke uspjehe, ali civilno društvo s aspekta organiziranog i kontinuiranog utjecaja na političke i društvene procese u zemlji naprosto ne postoji“, riječi su Srđana Blagovčanina iz Transparency Internationala.

On smatra da je puno razloga zašto je tako. Prije svega, kazao je, u BiH su prisutni svi neprijatelji civilnog društva, među kojima su siromaštvo, korupcija i uvođenje etnonacionalnog principa kao vrhovnog principa prema kome sve drugo treba da bude podređeno, "i što je najgore i jeste podređeno“.

"Sve to čini takvo stanje da ne postoji prostor u kome bi civilno društvo djelovalo“, naglasio je.

Polazište za raspravu jeste studija „Civilno društvo i izbori 2006. Da li je bilo uzalud?!“ Sadrži rezultate ankete GROZD-a provedene nad političkim strankama, donatorima i nevladinim organizacijama, kao i intervjua vodećih ljudi koji su bili uključeni u izbore prije dvije godine. Interesantan je podatak iz odnosa političkih stranaka prema radu NVO-a i angažmanu NVO-a u predizbornoj kampanji za izbore u 2006., prema kome stranke tvrde da imaju dobar i pozitivan odnos prema radu nevladinog sektora te da je taj sektor potreban korektiv i partner u radu.

"Iz tog odgovora se moglo zaključiti da postoji želja da se nevladine organizacije prije svega bave apolitičkim i lokalnim projektima“, kazao je Nedim Muhedinović iz ACIPS-a.

Prema studiji, političari su pokazali spremnost da surađuju s nevladinim sektorom, ali ne i spremnost za superviziju i kontrolu njihovog rada. Tu je i podatak da građani zbog nepostojanja tradicije demokracije i civilnog društva nemaju dovoljno povjerenja i svijesti o značaju i ulozi organizacija civilnog društva.

Na okruglom stolu se čulo i da „birači u BiH nisu načisto zašto su na izborima dali glas onima kojima su ga i dali“.

Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa (CCI) smatra da latentni utjecaj na izborne rezultate nije postigao zavidan rezultat.

"Uprkos tome što smo mi napravili, nekoliko dana pred izbore, vrlo agresivnu kampanju, bukvalno izašli s rang listom najpoželjnijih stranaka za koje treba glasati, pobijedile su neke druge. To je sada vrlo složeno, sociološko, političko i filozofsko pitanje zašto su se građani, umjesto za svoje probleme, odlučili za probleme političara. Zato što se boje i zato što još ni sami ne znaju šta hoće“, Arapovićeve su riječi.

Na kraju je, upoređujući iskustva GROZD-a za izbore u 2006. s predstojećim u 2008., postavio pitanje: Kako iskoristiti ta iskustva, a biti svjež, inovativan i postići bolji rezultat?

"Konkurencija je zdrava sve dokle god može biti kooperacija i mislim da je to glavni izazov za civilni sektor u BiH u 2008. godini, na izborima u 2008.“, smatra Arapović.

Podršku radu NVO-a u BiH dao je načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević, koji je kazao da će kao načelnik biti sretan ukoliko ove organizacije identificiraju bilo koji problem koji je dio njegove lokalne zajednice.