Ivan Krndelj
0

U BiH ne mogu glasati bh. građani, a mogu američki i njemački državljani

FENA
Predsjednik HSS-NHI-ja Ivan Krndelj kazao je u izjavi za Fenu kako se nada da će razum prevagnuti i da će Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) na svojoj sjednici u idući ponedjeljak uvažiti prigovor te stranke i staviti na popis 2 048 prognanih Hrvata iz Bosanske Posavine čije je državljanstvo za SIP sporno.

"Ne znam što bi još trebalo uraditi da se tim ljudima vrate oduzeta, osnovna ljudska i građanska prava. To su državljani BiH, naši susjedi koji su do proteklog rata mirno živjeli u svojim domovima iz kojih su silom protjerani. Njihove su obitelji rasturene diljem svijeta, njihovi su domovi opljačkani, srušeni ili popaljeni, a njihova nepokretna imovina i 13 godina nakon rata sustavno se pljačka. Sada im netko želi oduzeti i pravo glasa i time pokazati da oni nisu građani ove države", kazao je Krndelj.

On je istaknuo kako je zabranom prognanim Hrvatima Bosanske Posavine da izađu na predstojeće izbore na vidjelo isplivalo niz drugih nezakonitosti na koje nadležni uopće ne reagiraju. Upitao se jesu li Hrvati doista jednakopravni u ovoj državi, a kako to u Ustavu piše.

"Imamo niz primjera naših prijeratnih sugrađana Bošnjaka i Srba koji su uzeli američko, kanadsko, australsko, njemačko pa i državljanstvo Republike Srbije, a ipak se nalaze na biračkom popisu i omogućeno im je glasovanje putem pošte. Također imamo informacije da su neke matične knjige iz Izbjegličkog ureda u Slavonskom Brodu ranije vraćene u Bosanski Brod, ali da tamošnje vlasti ne žele Hrvatima izdavati validna uvjerenja. Takvu odluku, za koju imamo pisani dokaz, donio je načelnik Bosanskog Broda neposredno pred prošle opće izbore 2006. godine. Žalosno je da se to sve nastoji zataškati i ništa ne poduzima, a na drugoj strani kod proganih Hrvata Bosanske Posavine traži se dlaka u jajetu", naglašava Krndelj.

Upitao se zbog čega žrtve nefunkcioniranja vlasti trebaju biti građani BiH i je li ovo nastavak etničkog čišćenja.

"Evo pozivam nadležne iz državnih institucija pa i članove iz Središnjeg izbornog povjerenstva BIH neka odu u Derventu i neka se sami uvjere da prognani Hrvati iz ove općine tamo ne mogu dobiti uvjerenja o državljanstvu i time ostvariti pravo glasa", zaključio je Krndelj.