Die Presse
0

U BiH narušen autoritet visokog predstavnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U pregovorima o budućnosti Bosne i Hercegovine (BiH), koji su počeli u Butmiru, morao je od početka u potpunosti biti uključen visoki predstavnik međunarodne zajednice, ocijenili su u zajedničkom autorskom komentaru objavljenom u četvrtak u bečkom dnevniku Die Presse raniji visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH – Paddy Ashdown, Wolfgang Petritsch i Christian Schwarz-Schilling, dodajući da ukidanje viza za bosanskohercegovačke državljane ne smije biti korišteno kao sredstvo za vršenje pritiska.

"Pozdravljamo što Evropska unija i međunarodna zajednica pridaju ponovno ozbiljnu pozornost BiH. S druge strane, načinom na koji je pripremljena butmirska inicijativa narušen je autoritet i integritet visokog predstavnika i budućeg posebnog izaslanika EU-a. Potrebno je da predstavnik međunarodne zajednice u BiH bude uključen u ovaj proces, kako bi se omogućilo primjereno i dostojno okončanje procesa prvedbe mirovne inicijative", upozorili su oni.

"BiH može samo od međunarodne zajednice biti podržana ako svi mirno, integrirajući, ne antagonistički, već transparentno, u najboljoj namjeri i na temelju činjeničnih kriterija – budemo radili", naglasili su Ashdown, Petritsch i Schwarz-Schilling.

"Da bi iz reformskog procesa proizašle stabilne državne institucije, ojačala demokratija i vladavina prava te se omogućile i ubrzale evropske integracije, neophodno je da predsjedništvo, vlade i skupštine, uključujući opozicijske strane budu uključeni kao ravnopravni partneri. Proces mora otvoriti održivu ustavnu reformu. U tijesnoj saradnji sa SAD-om, Evropa bi trebala pružiti finansijsku, strukturalnu i organizatorsku podršku kako bi se omogućio uspješan proces reformi", objasnili su oni.

"Uvjereni smo da je za BiH moguća stabilna budućnost samo ako bude pronađena ravnoteža između demokratskih većinskih načela i uz poštivanje interesa triju konstitutivnih naroda, kao i drugih skupina i manjina. Mehanizmi blokade, koji su manifestirani destruktivnom primjenom Dejtonskog sporazuma i u suprotnosti s interesima svih naroda moraju biti prevladani time što bi se primijenile preporuke Vijeća Evrope i Venecijanske komisije", dodali su Ashdown, Petritsch i Schwarz-Schilling uz ocjenu da samo na taj način BiH može razviti u zrelu demokratiju.

Ukoliko se ne bude pronašla formula za zamjenu procesa entitetskog glasanja, ovi mehanizmi blokade i diskriminirajuće odredbe će i dalje štetiti životu svih stanovnika i ugroziti evropsku budućnost BiH, upozorili su.

Pregovori koji su održani ove sedmice trebalo bi, kako navode, biti prvi korak u jednom dugom procesu u pravcu Evrope i jačanja normi pravne države. Pritom je odlučujuće da sve strane budu svjesne posljedica, a kraj započetog procesa reformi bit će dostignut kada bude dogovoreno ukidanje postupka entitetskog glasanja u sadašnjem obliku, kako bi BiH ispunila potrebne uvjete jedne evropske države.

"Vijeće za provedbu mira mora sačuvati rezervni mehanizam kako bi međunarodna zajednica mogla jamčiti mir i stabilnost nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika", ukazali su raniji visoki predstavnici navodeći da je sličan slučaj bio nakon Drugog svjetskog rata u Njemačkoj gdje je kontrolno vijeće savezničkih snaga do njemačkog ujedinjenja zadržalo ultimativno pravo na suverenitet. Prema ranijim visokim predstavnicima, na primjeru Njemačke se vidjelo da takva "rezervna moć" ne predstavlja prepreku daljoj integraciji u EU i članstvo u NATO-u.

Petritsch, Ashdown i Schwarz-Schilling založili su se za uključenje BiH u NATO, ocjenjujući da bi to bila važna sigurnosna garancija. Članice EU-a, kako su dodali, treba da nalože Evropskoj komisiji da odmah ukine vize za BiH, čim tehnički preduvjeti iz mape puta budu ispunjeni.

"Evropska unija ima pravo i obavezu biti striktna, ali sada treba pokazati da je fer i BiH ne tretira drugačije od njenih susjeda. Slobodno putovanje je za bh. građane odlučujuće kako bi doživjeli Evropu pozitivno. Ukidanje viza ne bi trebalo da se u pregovorima koristi kao sredstvo za vršenje pritiska“, istakli su.