{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina'

S
4.5.2009. u 08:18
0
29
'U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina'
0
'U BiH mljeveno meso staro više od 10 godina'
Foto: Ilustracija
Oko 80 odsto građana BiH jede mljeveno meso staro više od deset godina, koje se zaleđeno uvozi iz zemalja EU i Južne Amerike, rekao je sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH Mesud Lakota.
"Kilogram stare i smrznute junetine ili govedine, koja se uvozi u BiH, naši trgovci plaćaju oko 2,60 KM, a kasnije kilogram ovog mljevenog mesa prodaju po cijeni od deset do 15 KM", naglasio je Lakota i dodao da je to meso koje zemlje EU i Južne Amerike drže u hladnjačama kao robne rezerve.

Prema njegovim riječima, ove zemlje nakon određenog perioda obnavljaju rezerve mesa i prodaju ga u zavisnosti od toga u kakvom je stanju meso koje su desetak godna držali u hladnjačama.

"Iako bi staro zamrznuto meso trebalo da se uništava, ono se najčešće prodaje u bescijenje, a naši trgovci ga kupuju", naglasio je Lakota i izrazio sumnju da meso može biti ispravno nakon što je deceniju bilo zamrznuto, iako postoje neki dokumenti koji navodno potvrđuju njegovu ispravnost.

On je dodao da građani ovo meso najčešće konzumiraju jedući ćevape, burek ili neku drugu brzu hranu.

"Smatram da je nedovoljna kontrola na tržištu. Kupujući meso, mi nismo sigurni odakle je ono, jer na deklaracijama ne piše zemlja porijekla, koliko je meso staro ili kako je životinja uzgajana", rekao je Lakota za "Fokus".

List navodi da potvrda o tome da građani ne mogu biti sigurni u ispravnost hrane koju jedu jesu i preliminarni rezultati ispitivanja hrane u BiH, koji ukazuju na prisustvo bakterija, kvasaca i gljivica u nedozvoljenim količinama, te teških metala, mikotoksina i rezidua antibiotika u pojedinim uzorcima hrane.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane u BiH Sejad Mačkić rekao je da za određeni broj uzoraka Agencija još nije dobila rezultate, te se ne može govoriti o konkretnim podacima koliko je uzoraka neispravno.

On je rekao da preliminarni rezultati ukazuju na postojanje određenih nepravilnosti u pogledu bezbjednosti proizvoda, dodajući da su najčešće mikrobiološki bili neispravni uzorci gotovih jela i da mikrobiološka neispravnost uzoraka može da ukazuje na prisustvo bakterija.

"Prisustvo mikroorganizama u hrani zavisno od vrste utvrđenog mikroorganizma može ukazivati na fekalno zagađenje, nepravilno rukovanje hranom, kliconoštvo lica koje rukuju sa hranom ili na nešto drugo", objasnio je Mačkić i dodao da je Agencija za bezbjezdnost hrane BiH provela uzorkovanje hrane od 23. februara do 16. aprila ove godina na prostoru BiH.

Predsjednik Asocijacije potrošača RS Ljubo Janjić istakao je da rezultati o neispravnosti hrane samo ukazuju na činjenicu da treba pooštriti kaznene odredbe za one koji ne poštuju higijenske propise i nemaju odgovarajućih higijenskih uslova potrebnih za proizvodnju, odnosno prodaju hrane.

"Kaznena politika doprinijela bi boljoj konkurenciji među proizvođačima, što bi uticalo i na zaštitu potrošača", konstatovao je Janjić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: