BiH
0

U BiH lani više od 10.000 povreda na radu

FENA
U BiH je u prošloj godini evidentirano više od 10.000 povreda na radu, 16 ih je bilo sa smrtnim posljedicama od čega devet u Republici Srpskoj i sedam u Federaciji BiH, istaknuto je danas na konferenciji u Domu sindikata u Sarajevu.

Konferenciju povodom 28. aprila, Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, organizirali su Međunarodna organizacija rada (ILO) i Konfederacija sindikata BiH.

Cilj Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, kako je kazao predsjednik Konfederacije sindikata BiH Edhem Biber, jeste da se na domaćem i međunarodnom nivou prezentiraju mjere zaštite koje će osigurati siguran rad. U ovoj godini u fokusu je prevencija nesreća, ali je to ujedno i godina odavanja počasti radnicima žrtvama povreda na radu.

-Želimo da se donese dobar zakon koji će omogućiti bolju zaštitu i sigurnost na radnom mjestu i zaštitu zdravlja radnika – kazao je Biber dodajući da su u toku razgovori s vlastima o donošenju zakona u entitetima koji trebaju biti harmonizirani.

-Namjera nam je da se osigura da radnik bude zaštićen, a poslodavac motiviran da to učini – istakla je Velka Odžaković iz Konfederacije sindikata BiH.

U aktivnosti oko osiguranja bolje zaštite na radu, prema riječima zamjenika ministra civilnih poslova BiH Senada Šepića, potrebno je da se pored direktno zaintersiranih uključi šira društvena zajednica i unaprijedi prevencija, s obzirom na to da se većina takvih nesreća može spriječiti.

Predstavnica Međunarodne organizacije rada Annie Rice i UN rezidentna koordinatorica u BiH Cristine McNab istakle su značaj dijaloga između poslodavaca, radnika i vlada koji se pokazao kao jedan od ključnih instrumenata u stvaranju sigurnog i zdravog rada.

U 2005. godini procijenjeno je da godišnje oko 2,2 miliona ljudi u svijetu izgubi živote uslijed nesreća na radu i profesionalnih oboljenja. Oko 270 miliona radnika pati od ozbiljnih povreda koje nisu smrtonosne, a oko 160 miliona radnika boluje od različitih bolesti čiji su uzročnici vezani za rad.

Procjenjuje se da je u Federaciji 48.000, a u RS-u 17.000 invalida rada koji nemaju posao, a ne postoje programi prekvalifikacije.

Preventivne mjere putem modernih zakonskih rješenja provodive u praksi, te koordinacija poslodavaca, zakonodavaca i sindikata u tim aktivnostima od primarnog su značaja da se broj povreda i oboljenja na radnom mjestu smanji – kazali su entitetski ministri rada Boško Tomić i Perica Jelečević.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić je kazao da kod poslodavaca postoji bojazan da ih očekuju velike obaveze u smislu poboljšanja sigurnosti na radu. Međutim, pošto su izraženi elementi preventivnog djelovanja poslodavci to prihvataju svjesni da ako smanje rizike na radu osiguravaju kontinuitet u proizvodnom procesu i bolje poslovne rezultate.