{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH kao da nema političke volje za približavanje EU"

F
4.5.2010. u 17:09
0
0
"U BiH kao da nema političke volje za približavanje EU"
0
"U BiH kao da nema političke volje za približavanje EU"
Maryse Berniau
"Francuska je odlučna da pomogne Bosni i Hercegovini u njenom približavanju Evropskoj uniji. Međutim, u samoj BiH za ostvarenje tog cilja postoje prepreke koje su više institucionalne prirode iako nam se često čini da je riječ i o nedostatku političke volje", kazala je danas u Sarajevu ambasadorica Republike Francuske u BiH Maryse Berniau, držeći predavanje na Fakultetu političkih nauka (FPN) o temi "Bosna i Hercegovina: stanje i perspektive".
Ona je, zajedno s profesorom FPN-a Asimom Mujkićem, održala predavanje studentima Odsjeka za žurnalistiku tog fakulteta i studentima Univerzitetskog centra za žurnalizam (CUEJ) iz Strasbourga, koji su doputovali u BiH kako bi mjesec dana radili na istraživačkim projektima sa studentima FPN-a Sarajevo.

Ambasadorica Berniau je, govoreći o evropskim perspektivama naše zemlje, naglasila da u BiH svi kažu da su za njen ulazak u EU, ali da to još uvijek nisu konkretno i potvrdili.

"Nadam se da će te stvari nakon izbora ići mnogo brže, jer šteta je da BiH zaostaje za svojim susjedima. U politici se kaže da se izgubljeno vrijeme nikada ne pronađe", naglasila je ona.

Potcrtala je izuzetan značaj proširenja Evropske unije, posebno na zemlje Balkana, kao procesa u koji je svakako uključena i BiH. Zadnji put je taj pravac EU potvrdila na Zagrebačkom samitu, a Berniau očekuje da će se isto ponoviti i na narednom samitu koji će uskoro u Sarajevu organizirati Španija, kao predsjedavajuća EU.

Istaknula je da je u BiH doputovala grupa od oko 40 studenata iz Strasbourga koji će napraviti seriju reportaža o BiH, a po završetku boravka u našoj zemlji izdati i jednu vrstu magazina u kojem će kroz radove dati svoje viđenje Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog studijskog putovanja, koje Francuska organizira svake godine u drugoj zemlji, jest da studenti novinarstva razmijene iskustva, saznanja te poglede na svoju buduću profesiju i saradnju s medijima uopće.

Sekretar Odjela za međunarodnu saradnju FPN-a Lejla Turčilo ističe da je ovaj fakultet i do sada imao dobru saradnju sa studentima iz Francuske, jer se već niz godina organizira trodijelni seminar sa studentima Univerziteta u Bresku u Bretanji. Ta saradnja uključuje i razmjenu studenata u obje zemlje.

"Ovo je prva godina saradnje s Univerzitetom u Strasbourgu i jako je lijepo znati da je BiH u fokusu interesovanja koji nije vezan isključivo za rat. Studenti sve više postavljaju pitanja za budućnost BiH i evropske integracije. Ovo je vrlo dobra prilika i za bh. studente da testiraju svoje sposobnosti kao budući novinari jer će, osim što su domaćini francuskim kolegama, njihovi zajednički radovi biti objavljeni u francuskim medijima", naglasila je ona.

Dolazak francuskih studenata u BiH predstavlja i zvanični početak saradnje FPN-a i CUEJ-a iz Strasbourga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: