Nikola Špirić
0

"U BiH je sada potreban širi dijalog"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić iskazao je sinoć u obraćanju Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Briselu čvrstu opredijeljenost i odlučnost Vijeća ministara kada je u pitanju ubrzanje evropskog puta BiH i približavanje punopravnom članstvu u NATO-u.

Iako nije u potpunosti ispunjeno pet ciljeva i dva uvjeta, čija realizacija je podrazumijevala angažman više institucija u BiH, Špirić smatra da je nemoguće zaobići postignuti napredak.

Naveo je da je Vijeće ministara BiH od juna do danas održalo 12 redovnih i šest tematskih sjednica koje su bile posvećene isključivo evropskim integracijama te donio niz važnih zakona, strategija i odluka.

U tom periodu je utvrđeno više prijedloga zakona, a kao posebno važno je napomenuo da je u proteklom periodu s radom počelo Fiskalno vijeće BiH i da su dosad održane tri sjednice tog tijela.

-Upravo nam je ovo tijelo omogućilo da utvrdimo nacrt budžeta institucija BiH i da ga na vrijeme pošaljemo u proceduru, odnosno u Predsjedništvo BiH, koji je ustavni predlagač tog dokumenta, kazao je Špirić.

Pojasnio je da je prvi put od Dejtona do danas nacrt budžeta utvrđen u tekućoj godini i da se neće morati koristiti odluka o privremenom finansiranju.

Špirić se osvrnuo i na pregovore o liberalizaciji viznog režima, navodeći da je BiH na vrijeme podnijela Izvještaj o spremnosti, te da daljne aktivnosti na tom planu zavise od ocjene Izvještaja o napretku koji će dati Evropska komisija.

On također veoma pozitivnim smatra sve češće sastanke između entitetskih premijera i njega kao predsjedavajućeg Vijeća ministara. U prethodnom periodu smo održali niz sastanaka koji su rezultirali dobrim odlukama za BiH, dodao je on.

Pozdravio je sporazum koji su prije desetak dana potpisali lideri SNDS-a, SDA-a i HDZ-a, smatrajući ga izuzetno važnim podsticajem reformskim procesima u našoj zemlji.

-Raduje me što je došlo do dogovora trojice lidera, jer taj sporazum doživljavam i kao poziv ostalim da mu se priključe, izjavio je Špirić na sastanku Upravnog obora PIC-a.

Mišljenja je da je sada potreban širi dijalog, jer BiH mora u sporazumu da živi 365 dana, te da se krene u konkretizaciju dogovorenih rješenja.

Stoga je izvijestio članove Upravnog odbora PIC-a o obavezama koje iz tog sporazuma proističu za Vijeće ministara, naročito u vezi s popisom stanovništva 2011. godine i pitanja državne imovine.

Špirić je ocijenio da je vrijeme ispred nas novo vrijeme za BiH, izrazivši uvjerenje da će to vrijeme biti obilježeno duhom kompromisa i dogovora.

-Znamo da će sljedeće godina biti više Brisela, odnosno EU u BiH, ja snažno podržavam. Ali hoće li to biti dovoljno za konačan uspjeh? Mislim da neće. Mi u BiH moramo mnogo više pažnje posvetiti zajedničkoj viziji unutar BiH koja bi značila ubrzanje njenog puta ka Evropskoj uniji, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Poručio je da političke elite moraju donositi odluke koje će osigurati evoluciju sistema, a ne čekati revolucionarne promjene koje bi u BiH trebalo da stignu izvan nje. Ocijenio je da je cijena takvog ponašanja dosad bila previsoka.

Nastavak takve politike bi, stav je Špirića, predstavljao ne samo gubljenje vremena nego bi BiH sve više pretvarao u kontrolirani ćorsokak.

-Vrijeme je da shvatimo da promjene treba da stignu iz BiH, a ne u BiH, te da svoje ponašanje uskladimo s tim. Lično ću biti posvećen realizaciji tog cilja, istaknuo je Špirić u obraćanju.