{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH izdata 2.083 rješenja o protjerivanju stranaca

S
20.1.2010. u 12:30
0
4
U BiH izdata 2.083 rješenja o protjerivanju stranaca
0
U BiH izdata 2.083 rješenja o protjerivanju stranaca
Foto: AP
Prema podacima Službe za poslove sa strancima od 2006. godine, tačnije otkako je ova služba i oformljena, pa sve do kraja 2009. godine doneseno je 2.083 rješenja o protjerivanju stranih državljana iz Bosne i Hercegovine, rečeno je za Sarajevo-x.com u ovoj službi.
Služba za poslove sa strancima je samostalna upravna organizacija koja djeluje u sastavu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, s operativnom samostalnošću, a osnovana je radi obavljanja upravnih poslova vezanih za kretanje i boravak stranaca u Bosni i Hercegovini koji su propisani Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Od osnivanja ove službe, 1. oktobra 2006. godine, pa sve do kraja 2009. godine doneseno je 2083 riješenja o protjerivanju stranih državljana iz BiH.

Najčešći razlozi protjerivanja su kršenje propisa o prelasku državne granice, a mjere protjerivanja su izricane i osobama koje su prihvaćene na osnovu Sporazuma o readmisiji, osobama koje su pravosnažno osuđene za krivična djela, kao i onima koji su u BiH ostali po isteku viza, ali i strancima koji predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti BiH.

Najveći broj izrečenih mjera protjerivanja odnosio se na državljane Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kine, Turske, Hrvatske i Pakistana.

U imigracionom centru službe trenutno se nalazi 12 neregularnih imigranata prema kojima će biti poduzete Zakonom predviđene mjere.

Inače, u Imigracioni centar se smještaju osobe kojima je otkazan boravak u BiH, no one su tu pod nadzorom sve dok ne budu provedene sve potrebne procedure i dok se ne steknu uvjeti da se te osobe udalje iz BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: