{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH dominiraju nacionalistički programi"

S
6.12.2008. u 08:37
0
30
"U BiH dominiraju nacionalistički programi"
0
"U BiH dominiraju nacionalistički programi"
Sinoć je u New Yorku, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak održao govor pred Vijećem sigurnosti UN-a koje je obavijestio o zaključcima koje je krajem novembra donio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira.
Unatoč napretku ostvarenom u pogledu euro-atlantskog programa, politička situacija i dalje je teška, kazao je Lajčak te dodao da nacionalistički i etnički programi nastavljaju dominirati nad programom koji bi ustvari trebao biti bitan – euroatlantski.

Iako visoki predstavnik nije bio precizan kada su u pitanju krivci za tešku političku situaciju, u govoru je posebno istaknuo da su organi vlasti Republike Srpske u brojnim navratima osporavali institucije, nadležnosti i zakone države što zahtijeva punu pažnju međunarodne zajednice.

Posebno je spomenuo da je član Predsjedništva Haris Silajdžić konstantno zagovarao svoj privatni politički plan, koristeći svoj položaj i međunarodne forume, poput Generalne skupštine UN-a, kako bi doveo u pitanje pravo Republike Srpske na postojanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: