Lajčak u New Yorku
0

"U BiH dominiraju nacionalistički programi"

Sarajevo-x.com
Sinoć je u New Yorku, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak održao govor pred Vijećem sigurnosti UN-a koje je obavijestio o zaključcima koje je krajem novembra donio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira.

Unatoč napretku ostvarenom u pogledu euro-atlantskog programa, politička situacija i dalje je teška, kazao je Lajčak te dodao da nacionalistički i etnički programi nastavljaju dominirati nad programom koji bi ustvari trebao biti bitan – euroatlantski.

Iako visoki predstavnik nije bio precizan kada su u pitanju krivci za tešku političku situaciju, u govoru je posebno istaknuo da su organi vlasti Republike Srpske u brojnim navratima osporavali institucije, nadležnosti i zakone države što zahtijeva punu pažnju međunarodne zajednice.

Posebno je spomenuo da je član Predsjedništva Haris Silajdžić konstantno zagovarao svoj privatni politički plan, koristeći svoj položaj i međunarodne forume, poput Generalne skupštine UN-a, kako bi doveo u pitanje pravo Republike Srpske na postojanje.