BiH
0

U BiH definitivno PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto

NINA
Zajednička komisija obaju domova Parlamenta BiH danas je usuglasila tekst Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) čime je i definitivno prihvaćen prijedlog Vijeća ministara da se u BiH uvede PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto.

Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara, Ljerka Marić, ministrica financija i Jolly Dixon, predsjednik Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, tokom sjednice Komisije ponovno su predstavili značenje varijante jedne ili više stopa PDV-a.

“Objasnili su kako je PDV s jedinstvenom stopom uvođen u Hrvatskoj i Crnoj Gori, nakon čega smo konsenzusom donijeli odluku kojom se prihvaća prijedlog Vijeća ministara o jedinstvenoj stopi PDV-a”, kazao je za agenciju NINA Vinko Zorić, član Zajedničke komisije.

Zajednička Komisija formirana je zbog činjenice da je Zakon usvojen u različitim tekstovima. Naime, početkom novembra na Zastupničkom domu, prema onome što je usvojeno, PDV je trebao imati diferenciranu stopu od nula i 17 posto. Nulta stopa bila je predviđena na hljeb i mlijeko, lijekove, knjige, usluge štampanja i izdavanja knjiga te informacijske i komunikacijske tehnologije za sve nivoe obrazovanja, dnevne i nedjeljne novine i slično.

Početkom decembra Dom naroda je, nakon brojnih uvjeravanja međunarodne zajednice i Vijeća ministara, usvojio jedinstvenu stopu od 17 posto, obvezujući Vijeće ministara i entitetske vlade da donesu cjelovite socijalne programe za zaštitu socijalno ugroženih kategorija.

Komisija se danas opredijelila za jedinstvenu stopu od 17 posto, čime su državni izaslanici po drugi put pogazili svoje deklarativno zalaganje za uvođenje diferencirane stope PDV-a kako bi se od udara zaštitile najugroženije kategorije stanovništva.