Govori se u 150 zemalja u svijetu
17

U BiH će biti osnovane katedre za romski jezik

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je održana regionala konferencija pod nazivom "Standardizacija romskog jezika za zemlje zapadnog Balkana" na kojoj su učestvovali predstavnici državnih institucija iz BiH i zemalja regije, kao i predstavnici romskih organizacija.

Nedavno je svjetlo dana ugledala i knjiga "Standardizacija romskog jezika" profesora Rajka Đurića, čije pojavljivanje je ocijenjeno kao veoma bitan korak u očuvanju romske kulture, tradicije i identiteta.

Knjiga je izašla nakon skoro dvije godine intenzivnog rada i moći će je koristiti ne samo Romi, već i oni koji se budu interesirali za jezik ovog naroda.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH su dali punu podršku ovom, kao i drugim projektima vezanim za potrebe i integraciju Roma u društvo.

"Romski jezik ima tri dijalekta, arlijski, leaški i tamarski, kao glavni dijalekt. Druga kategorija su govori. Njih ima mnogo, ima jedna romska poslovica koja kaže: 'Sto romskih kuća, sto romskih govora'. Često se u nekim sredinama kaže i bajaški jezik, ali to nije romski jezik, već stari vlaški jezik, odnosno u novije vrijeme rumunski", kazao je prof. dr. Dragoljub Acković.

On je dodao kako se romski jezik danas govori u 150 zemalja svijeta. Također, u mnogim ustavima država u regiji stoji da romski jezik može biti uveden u škole kao predmet, ukoliko određeni broj učenika tim jezikom govori kao svojim maternjim. U Srbiji je to 15 učenika, kazao je profesor Acković.

"Ova knjiga može biti korištena u cijeloj jugoistočnoj Evropi bez ikakvih problema, ali ne samo u jugoistočnoj Evropi, već i u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Ova knjiga je i šamar svima onima koji i danas tvrde da romski jezik je postoji, a imamo i takve romologe", dodao je profesor Acković.

Kada je u pitanju uvođenje romskog jezika u škole u BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će se založiti za to da se na univerzitetima u BiH osnuju katedre za romski jezik. Inače, katedre za romski jezik postoje u Pragu, Sofiji, Amsterdamu, Budimpešti, Bukureštu, Parizu i u Indiji, a u Brogradu se može završiti i postiplomski studiji iz romologije. U Brčko distriktu će se uspostaviti katedra za romologiju pri Fakultetu za poslovne komunikacije, dok na Zagrebačkom univerzitetu postoji romologija kao izborni predmet, gdje predaje Hedina Sijerčić, novinarka i publicistica iz Sarajeva.