{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH čak 40 posto pušača u odrasloj dobi

F
29.5.2009. u 13:07
0
2
U BiH čak 40 posto pušača u odrasloj dobi
0
U BiH čak 40 posto pušača u odrasloj dobi
U okviru obilježavanja 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" organizirala je danas predavanje "Pokažimo istinu - upozorenja o štetnosti pušenja po zdravlje spašavaju živote".
Direktor Bolnice dr. Bakir Nakaš istakao je da je Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" bolnica bez duhanskog dima.

"Od 7. aprila Opća bolnica je pokrenula projekt kojim se želi pridružiti pokretu 'bolnica bez duhanskog dima'. Podnijeli smo aplikaciju u sjedište pokreta u Parizu i smatramo da smo već prihvaćeni", kazao je Nakaš.

Istakao je da je moto Opće bolnice u provođenju ove akcije "svi dijelimo isti zrak - provedimo život bez duhanskog dima".

Prisutnim se obratila i mr.sc. Aida Ramić-Čatak koja je istakla da se treba uraditi mnogo toga radi skidanja BiH s "crne liste".

"Provedena istraživanja pokazuju da BiH ima oko 40 posto pušača u odrasloj dobi, od toga 50 posto muškaraca i 30 posto žena. Izuzetno je visok i postotak izloženosti pasivnom pušenju. Rezultati istraživanja na fakultetima zdravstvenog usmjerenja također su porazni i pokazali su da čak polovina studenata aktivno puši", izjavila je Čatak.

Aktivnosti u Općoj bolnici poduzete su u suradnji s Partnerstvom za javno zdravlje, Zavodom za javno zdravstvo FBiH te podršku Kanadske asocijacije za javno zdravlje i finansijsku podršku CIDA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: