{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH bruceloza uzela velikog maha

F
23.4.2008. u 13:22
0
0
U BiH bruceloza uzela velikog maha
0
U BiH bruceloza uzela velikog maha
Bruceloza je uzela velikog maha u BiH i potrebne su konkretne aktivnosti da ona ne bi predstavljala problem ne samo nama nego i generacijama životinja i ljudi, upozorili su danas u Sarajevu studenti Veterinarskog fakulteta, koji su organizirali tribinu "Bruceloza u BiH".
Oni su istaknuli da je tenutna situacija u pogledu ove zoonoze u BiH teška, uz podsjećanje da je u pojedinim kantonima u Federaciji BiH već proglašena epidemija bruceloze.

Kako je na pres-konferenciji kazao student završne godine Veterinarskog fakulteta Muamer Dervišević, bruceloza je već duže prisutna na prostoru BiH, a do njene ekspanzije došlo je posebno od završetka rata, prvenstveno zbog nepostojanja adekvatne kontrole uvoza stoke te zbog nomađenja.

Bruceloza je teška bolest i sami pojedinci ne mogu puno uraditi na njenom suzbijanju. Potrebno je da se svi uključimo da bismo je reducirali, istaknuli su studenti.

Cilj organizirane tribine je educirati studente o brucelozi, epidemiologiji, preventivi i kontroli bolesti te na taj način dati dopirnos da se bruceloza stavi pod kontrolu.

U 2007. godini u BiH je 500 ljudi oboljelo od bruceloze, dok su registrirane 104 novooboljele osobe za prva tri mjeseca ove godine.

Tribinu "Bruceloza u BiH" organizirao je Univerzitet u Sarajevu, Studentski parlament i Asocijacija studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: