Njemački mediji
61

U BiH bi zbog migranata moglo doći do humanitarne katastrofe

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Već sedmicama nekoliko vlada EU upozorava na nove tokove izbjeglica preko "nove balkanske rute". Mnogi od njih su sada zaglavljeni u Bosni i Hercegovini jer je vanjska granica EU u Hrvatskoj čvrsta, piše njemački Focus online.

Peter van der Auweraert, regionalni koordinator UN-a za migracije, rekao je za Sueddeutsche Zeitung da geografski postoji nova balkanska ruta preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovima riječima, na granici Hrvatske i BiH postoji već 6.400 izbjeglica koje ne mogu prići bliže svom odredištu, a to je EU.

"Bosna i Hercegovina je u opasnosti da postane zemlja u kojoj će migranti ostati zaglavljeni. To bi bilo fatalno za siromašnu i razorenu zemlju, iako stanovništvo zbog iskustva iz nedavnog rata želi pomoći migrantima", kazao je on.

Adnan Tatarević, šef jedne humanitarne organizacije, kako ga citira ovaj medij, kaže da bi u BiH moglo doći do humanitarne katastrofe.

"Novac iz fondova EU došao bi u korumpirane strukture, a bosanski izbjeglički kampovi su već pretrpani", rekao je on za Süddeutsche Zeitung.